Protestpræster: Asylpolitik er en synd

Bandbulle ? Igen i år vil præster indtage julens prædikestole med ramsaltede prædikener mod asylpolitikken

»Gud beder ikke om at se et dansk pas, og det vil fremgå af min juleprædiken. Et ord som asylcenter vil også ganske afgjort optræde. Og jeg vil fortælle det glædelige budskab, at Gud ikke siger nej til et eneste menneske,« siger Knud Erik Lægsgaard.Han er folkekirkepræst i Mariager, og han er imod den politik, som Danmark fører over for flygtninge.Så meget imod, at han har taget initiativ til det såkaldte Brandbjergnetværk, som blandt andre består af præster, der juleprædiker mod den gældende asylpolitik. Det begyndte sidste år, og det fortsætter denne jul. Præster i hobetal prædiker imod flygtningepolitikken i Danmark.

Ikke en politisk talerstol

Det er Charlotte Dyremose (K) vred over. Hun er kirkepolitisk ordfører, og hun mener, at politik bør holdes langt væk fra kirkernes prædikestole.»Der er noget grundlæggende galt, når præsten vælger at bruge prædikestolen til noget, den ikke er ¿ nemlig politisk talerstol,« skriver hun i et åbent brev til de såkaldte protestpræster. Brevet har været trykt i Kristeligt Dagblad.Antallet af protestpræster er ukendt, men sidste år blev det anslået, at 300 præster var engagerede mod asylpolitikken. »Jeg ved ikke, om vi bliver flere eller færre. Vi registrerer ikke folk. Men jeg ved, at vi møder mere og mere forståelse for vores protest,« siger sognepræst Knud Erik Lægsgaard.

Kristendom, ikke politik

Men ifølge Knud Erik Lægsgaard handler juleprædikenerne ikke om partipolitik. De handler om kristendom.»Hvis vores land og vores politikere vedtager noget, som er synd, må vi præster sige fra. Vi har pligt til at være landets samvittigehed. Og den danske asylpolitik er synd for asylansøgerne. Det er synd, at ægtefæller bliver skilt ad på grund af vores love. Det er synd, at forældre bliver skilt fra deres børn,« siger han.Det er den slags udfald mod regeringens politik, som har fået Charlotte Dyremose til at reagere. Hun vil have, at præster holder sig til en kristendom, som ikke er politisk.Hun mener faktisk, at protestpræsterne undergraver Danmarks særlige blanding af kirke og stat.»Kære protestpræster. Protestér alt det, I har lyst til. Men ødelæg ikke vores fælles rummelige folkekirke på det alter,« afslutter Dyremose sit brev.Sidste år klagede flere kirkegængere efterfølgende over deres præsts juleprædiken. I Krogsbølle på Fyn blev en kirkegænger så oprørt, at han forlod julegudstjenesten under prædikenen og bagefter sendte en klage til biskoppen.Præsten fik senere en påtale for den politiske prædiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.