Professor om Mette F.'s pensions-udspil: "Vil skabe et moderne apartheidsystem"
Tage Søndergård Kristensen sammenligner Socialdemokratiets forslag med apartheid. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau
Professor emeritus kalder Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsordning for en slags moderne apartheid. Det rammer dog helt viden siden af, mener Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører (S).

Tage Søndergård Kristensen, arbejdsmiljøforsker og professor emeritus, kritiserer Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsalder for ikke at give mening.

Han sætter spørgsmålstegn ved, om det er muligt at inddele nedslidte efter branche og efterspørger generelt en mere fleksibel tilgang til en ny pensionsordning i et interview med Kristeligt Dagblad.

Han stiller sig specielt kritisk overfor, at nogle skal søge om blive vurderet nedslidt og andre ikke skal:

- Lidt provokerende kan man sige, at Socialdemokratiet vil skabe et moderne apartheidsystem, hvor nogle skal have behandlet deres pensionssag individuelt, mens andre automatisk får tilkendt pension, siger han til Kristeligt Dagblad.

Lidt provokerende, kan man sige, at Socialdemokratiet vil skabe et moderne apartheidsystem

Det er et problem, at ordningen vil gøre, at meget arbejdskraft ville forlade arbejdsmarked, mens vi står og mangler arbejdskraft i Danmark, mener Tage Søndergård Kristensen. Han er også uenig i, at der er en sammenhæng mellem nedslidning og dødelighed.

- Det er primært livsstilsfaktorer som rygning, motion og alkohol, der bestemmer vores dødelighed. Og rygere begynder typisk med at ryge, længe før de kommer ud på arbejdsmarkedet. Derfor er det helt skævt at lade debatten om levealder indgå i diskussionen om pension, siger han til Kristeligt Dagblad.

S-profil afviser kritik

Socialdemokratiet finder dog kritikken noget forfejlet. Leif Lahn Jensen vil som beskæftigelseordfører ikke udtale sig om ”apartheid-bemærkningen”, men understreger, at de synes, det er forkert, at man anklager dem for at ville dele folk ind i grupper.

- For os handler det om, hvor lang tid, du har været på arbejdsmarked. Du er mere nedslidt, hvis du har gået på en byggeplads, siden du var 18, end hvis du har siddet på kontor, siden du blev 27. Det er dem, der har knoklet mange år på arbejdsmarkedet, vi vil hjælpe, siger han til Avisen.dk.

Det er dem, der har knoklet mange år på arbejdsmarked, vi vil hjælpe

Han køber heller ikke argumentet om, at der ikke er sammenhæng mellem ens erhverv og ens dødlighed. Ens livstil hænger nemlig sammen med ens job.

- Jeg forstår sgu godt, at murerne, der knokler hele dagen udenfor, ikke løber en tur i skoven efter arbejde ligesom akademikeren. Jeg forstår også godt taxachaufføren, der har haft en lang dag med at køre rundt, ikke tager sig tid til at lave et måltid med masse af grøntsager, når han kommer hjem. Folk er forskellige, siger Leif Lahn Jensen.

Han tror heller ikke på, at hvis man er i stand til at arbejde videre, at man så vil gå på pension.

- Hvorfor skulle man nøjes med en folkepension, når man kan få en god løn på ens arbejde. Det skal jo kun være et tilbud at gå tidligere på pension, siger han.

via Listen To News