Professor: Offentligt ansattes trang til en slapper kan trumfe pligtfølelsen
Trangen til en dag på sofaen kan måske trumfe pligtfølelsen over for arbejdsgiveren, når offentligt ansatte tager en sygedag, mener professor. Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix/arkiv
- Det rejser spørgsmålet, om der er et særligt normsæt på offentlige arbejdspladser, som gør at sygefravær bliver en form for personalerettighed, siger professor emiritus Jørgen Grønnegaard Christensen.

De offentligt ansattes trang til at tage en slapper kan trumfe pligtfølelsen, når de ringer til chefen med sygemelding.

Det er en af de hypoteser, som professor emiritus Jørgen Grønnegaard Christensen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet opstiller i en klumme i Weekendavisen som en mulig forklaring på, at sygefraværet er væsentligt højere i det offentlige end i det private.

"Det vil sige sådan, at der i en offentlig sektor under politisk protektion har udviklet sig vaner, hvor forpligtelsen over for arbejdspladsen, kollegerne og kunderne (som det nu om dage også hedder her) er ganske svag, og at det derfor ikke giver dårlig samvittighed at tage en fraværsdag, når trangen til en slapper trumfer pligtfølelsen," skriver Jørgen Grønnegaard Christensen i klummen.

Sygefravær som personalerettighed

De kommunalt ansatte har 11,7 sygedage om året, mens folk ansat i det private til sammenligning kun har syv sygedage. De regionalt- og statsligt ansatte har henholdsvis 10,6 og 8,3 dage i sygesengen i løbet af et år.

Jørgen Grønnegaard Christensen forsøger i sin klumme at komme tættere på et svar på, hvorfor der er så stor forskel på mennesker, der arbejder i en virksomhed, og mennesker, der arbejder på en institution eller i en forvaltning. Og det er i den forbindelse, at professoren opstiller sin hypotese om de forskellige indstillinger til sygemeldinger, som der kan være på henholdsvis offentlige og private arbejdspladser.

Over for 24syv Morgen uddyber Jørgen Grønnegaard Christensen sin pointe:

- Det rejser spørgsmålet, om der er et særligt normsæt på offentlige arbejdspladser, som gør at sygefravær bliver en form for personalerettighed, siger han og uddyber, hvilken type normsæt det kunne være:

- Det er et normsæt, som i givet fald indebærer, at der er en anden tærskel for, hvornår man melder sig syg. Forpligtelsen overfor arbejdspladsen er måske svagere end på private arbejdspladser. Og der er en lavere solidaritet mellem ansatte på offentlige arbejdspladser.

Jørgen Grønnegaard Christensens klumme blev offentliggjort nogle dage før, at Ledelseskommissionen tirsdag offentliggjorde 28 anbefalinger til at forbedre ledelsen i den offentlige sektor.

via Listen To News