Professor med barsk dom over Løkkes ministerrokade
Lars Løkke Rasmussen (V) har sat tre nye ministre ind i sin regering, men det bliver næppe en forstærkning, som vil flytte meningsmålingerne, vurderer to forskere. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.
Valgforskere mener, at Lars Løkke Rasmussens ministerrokade ikke flytter en pind frem mod næste folketingsvalg. Den nye uddannelsesminister Tommy Ahlers er en joker, der kan blive en gevinst men også falde helt igennem, fordi han er politisk uprøvet.

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tror, at tre nye ministre, herunder en tv-kendis, kan få danskerne til at flokkes om Venstre og regeringen, kan han godt tro om igen.

Dagens ministerrokade vil sandsynligvis ikke flytte en pind, lyder det samstemmende fra to af Danmarks førende valgforskere, professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Lars Løkke har trimmet sit ministerhold og fået både nye kræfter og mere erfaring ind. Men det er en relativ lille rokade, som ikke bliver et quick fix til at vende dårlige meningsmålinger og vinde næste folketingsvalg, siger Kasper Møller Hansen.

Lille rokade uden store forandringer

- Det vil overraske mig, hvis den lille rokade flytter målingerne og skaber store forandringer i dansk politik frem til det folketingsvalg, som vi skal have i løbet af et års tid, fastslår Rune Stubager.

Begge professorer henviser til forskning, der viser, at det er yderst sjældent, at ministerrokader vender op og ned på magtforholdene mellem rød og blå blok.

- Tilbage i historien har ministerrokader og udskiftninger som oftest ikke flyttet det helt store, og jeg tror ikke, at Løkkes rokade i dag vil ændre på det, fastslår Kasper Møller Hansen. 

Jokeren på Løkkes hold

Den største overraskelse på det nye ministerhold er udnævnelsen af erhvervsmanden Tommy Ahlers, der bliver ny uddannelses- og forskningsminister efter Søren Pind, der helt forlader dansk politik.

- Tommy Ahlers er jokeren på Løkkes nye ministerhold. Som iværksætter og forretningsmand kan han blive en gevinst, fordi han kommer med helt nye og friske ideer, og det kan også være et plus, at han er kendt fra tv-programmet Løvens Hule, påpeger Rune Stubager.

Men den nye mand på Løkke-holdet kan også falde igennem og komme til at gøre mere skade end gavn, påpeger valgforskeren.

Grænser for hvad ny mand kan nå  

- Det er også et minus for Tommy Ahlers - og dermed for regeringen - at man sætter en frisk mand ind på et ressortområde, der ikke er voldsomt stort. Der vil gå noget tid for den nye minister med at komme ind i området og lære det politiske spil at kende. Han er uprøvet, og der er simpelt hen grænser for, hvor meget han kan nå politisk, mener Rune Stubager.

Professor Kasper Møller Hansen fremhæver, at Tommy Ahlers kan tilføre ny energi til ministerholdet men næppe er den nyskabelse, der vil øge Løkkes chancer for et genvalg som statsminister. Han henviser til, at Jørn Neergaard fra DA også kom ind. 

- Tommy Ahlers kan få lov at slå ud med armene og være lidt kreativ. Han bliver den anderledes og lidt frække dreng, der måske kan skubbe lidt til tingene, men han skal også passe sit ministerområde, siger han og noterer, at den nye minister næppe bliver en ny Søren Pind med store idelogiske udmeldinger.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen bliver ny miljø- og fødevareminister efter Esben Lunde Larsen.  

- Han har i hvert fald fortjent det, efter at være blevet sprunget over gang på gang, og i Venstre opfattes han som en fantastisk politisk ordfører. Men det svære som ny minister er at få rum til at være politisk og komme med visioner, når ministeriet også skal driftes, siger Kasper Møller Hansen.

Han pointerer, at både Ellemann-Jensen og den nyudnævnte minister for ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen er markante og erfarne politikere, der kan blive gode på ministerholdet, hvis de ikke fortaber sig i drift og administration af deres ministerier men i stedet bruger titlerne til at sætte politiske dagsordener.