Professor: Kina vinder mere guld end USA
Kina vil slå alle andre nationer til OL. USA kan ikke længere stå distancen, mener professor Klaus Nielsen.

Kina kommer til at overgå alle andre nationer til OL i London.

Det spår økonomiprofessor Klaus Nielsen fra Birkbeck University of London. Han har gennem flere år monitoreret de forskellige landes præstationer, og tendensen går imod mere og mere kinesisk dominans.

- Det er ret sikkert, at de vinder flest guldmedaljer. Jeg tror også, at de vinder flest medaljer, og de er ret tæt på USA, hvad angår top-otte-placeringer, siger Klaus Nielsen.

USA har i mange år været den mest dominerende nation til OL. Men i 2008 i Beijing gik Kina forbi USA og vandt flest guldmedaljer. Amerikanerne vandt dog stadig flere medaljer end kineserne.

- USA er gået en del tilbage. Deres medaljehøst er meget koncentreret om atletik og svømning, og de har ikke samme bredde som Kina.

- Frem mod OL i Beijing begyndte Kina at vinde i brydning, roning, kano og kajak samt boksning, og de er blevet en stormagt i næsten alle idrætsgrene. De vinder frem alle steder, måske med undtagelse af atletik.

- Samtidig fastholder kineserne dominansen i bordtennis, badminton, udspring og vægtløftning, hvor de stort set vinder det hele, fortæller Klaus Nielsen.

Selv om professoren har lavet nøje optællinger for 2009, 2010 og 2011, så er der en lille risiko for, at USA's OL-atleter snyder ham og gør det bedre end det, statistikkerne fortæller ham.

- USA kan være lidt svære at forudsige, da der ikke er penge i deres system bortset fra sponsormidler, og de har det med at vokse frem mod OL. Så det kan være, at de klarer sig bedre.

- Men man har ikke observeret den effekt siden legene i Atlanta i 1996, så jeg tror ikke, at det sker denne gang, siger Klaus Nielsen.

Rusland bliver sandsynligvis den tredjemest vindende nation til OL efterfulgt af Storbritannien.

/ritzau/