Professor afliver stress-myter: Falske og fordrejede "fakta"
Tage Søndergård Kristensen. Foto: Privat
Fakta om stress kan betvivles, mener professor emeritus.

Det billede, der tegner sig af stress i medierne, er forkert.

Sådan lyder meldingen fra Tage Søndergård Kristensen, professor emeritus, der har arbejdet med stress i over 30 år.

'Vi kan jo ikke være konkurrencedygtige og produktive, hvis vi alle sammen er sygemeldte med stress'

I et debatindlæg i Politiken skriver han, hvordan Danmark oplever en stressepidemi, når flere medier ”næsten dagligt” beretter om alarmerende stressundersøgelser og udtalelser fra eksperter.

Blandt andet stresseksperten Pernille Rasmussen, der til Ugebrevet A4 for nylig udtalte: ”Vi kan jo ikke være konkurrencedygtige og produktive, hvis vi alle sammen er sygemeldte med stress”.

For noget tid siden besluttede Tage Søndergård Kristensen sig for at undersøge de mange påstande om stress.

”Det viste sig at være en nedslående oplevelse. De fleste af de ’fakta’ om stress, der præsenteres i medierne, viser sig at være forkerte,” skriver han.

I debatindlægget oplister Tage Søndergård Kristensen herefter en række påstande, som han efterfølgende går efter i sømmene. Eksempelvis tre påstande i Politiken-kronik fra januar:

1. Der er hver dag 35.000, der er sygemeldt med stress. 2. Hver tiende i arbejde har et voldsomt stresskollaps bag sig. 3. Hvert år dør 1.400 danskere af stress, og 1.000 af disse efterlader sig børn.

”Den første påstand bygger på en undersøgelse fra Analyse Danmark i 2006, hvor 15 procent havde svaret, at de »af og til havde meldt sig syg på grund af arbejdspres eller stress«. Disse 15 procent regnede man så om til 35.000 dagligt sygemeldte! Påstand nummer to om stresskollaps kunne jeg ikke finde kilde til, og Kronikens forfatter kunne ikke hjælpe mig.”

Om påstand nummer tre fremhæver han en undersøgelse fra 2006, hvor folkene bag havde glemt at tage højde for social status og derfor var kommet frem til ”myten om de 1.400 årlige dødsfald”, skriver han.

Tage Søndergård Kristensen henviser efterfølgende til en anden undersøgelse, som han kalder den bedste hidtil, og som er citeret og anerkendt over hele verden. Den viser ingen sammenhæng mellem stress og dødelighed blandt kvinder og to procent for mænd, skriver han og slår fast:

”Det billede, der tegner sig i medierne af de stressede og depressive danskere, er ikke blot overdrevet, men direkte misvisende og egnet til at give os et fordrejet billede af vores eget samfund,” skriver professoren, der dog understreger, at flere og flere lider af langvarig stress, og at ”der er grund til bekymring, når det gælder de stigende psykiske problemer blandt børn og unge.”