Problemer med at sove? Sådan sover du godt
har du svært ved at sove om natten? Læs her, hvad du kan gøre. (Colourbox)
Det er lettere at falde i søvn og du sover bedre, hvis du tager dig tid til geare ned efter en lang dig.

Vejen til en god nats søvn er brolagt med ritualer. Det mener søvnekspert Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel.

Han kommer her med nogle gode råd til, hvordan du kan komme til at sove bedre.

1. Gear ned

Sæt tempoet ned omkring en time, inden du skal sove. Giv dig selv tid til at slappe af med en bog, hør musik eller tag et varmt bad. Selvom mange af os gør det, så er sofaen foran fjernsynet er ikke noget særligt godt sted at geare ned.

2. Skriv bekymringer ned

De fleste af os har ligget i sengen og prøvet at sove, mens tankerne kører rundt. Det er godt at klare hjernen for eksempel ved at skrive sine bekymringer ned.

3. Ritualer er godt

Små børn er meget nemmere at få til at sove, hvis man gør det samme hver gang. Det gælder faktisk også for voksne. Et fast tidspunkt og faste afslapnings- og gå i seng-ritualer er med til at spore hjernen ind på søvnen.

4. Drop motionen

Det er rigtig vigtigt at dyrke motion. Men det skal ikke være de sidste to timer, inden du skal sove. Det får nemlig kroppen op i gear, så det bliver sværere at sove godt.

5. Alkohol i god tid
Der er ikke noget galt med en øl eller et glas rødvin, men det skal ikke være lige inden sengetid. For selvom alkohol gør det lettere at falde i søvn, så går det til gengæld gevaldigt ud over kvaliteten af søvnen.

6. Drop aftenkaffen

Aftenkaffe er hyggeligt, men det er en dårlig ide at drikke kaffe efter klokken 18. Til gengæld hjælper det klassiske husråd varm mælk med honning rent faktisk med at falde i søvn. Det er videnskabeligt bevist.

Kilde: Mikael Rasmussen er konsulent ved center for Stress og Trivsel, har forsket i søvn i mange år og er en af forfatterne til bogen ”Sov godt – hele natten.”