Problemer i Irak blev undervurderet
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) indrømmer, at han har undervurderet situationen i Irak.

De voldsomme uroligheder i Irak og vanskelighederne ved at få rettet landet ind på demokratiet har vist sig svære end antaget. Det sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i interview på TV-Avisens Horisont mandag aften.

»Jeg må ærligt indrømme, at jeg har undervurderet vanskelighederne ved at skabe et demokrati i Irak,« sagde Anders Fogh Rasmussen i udseendelsen.

Og det er især den sekteriske vold, der er kommet bag på statsministeren.

»Det, jeg for min part især har undervurderet, er den religiøse fanatisme, som er så stærk, at den også bruges til at forsøge at blokere vejen frem mod et demokrati. Jeg havde ikke på forhånd forestillet mig, at det var så stærk en faktor,« forklarede Anders Fogh Rasmussen, der trods vanskelighederne tror på en lykkelig udgang for irakerne.

»Det ser svært ud, det indrømmer jeg, og jeg må også tilstå, at det ser sværere ud, end jeg på forhånd havde regnet med. Men der er ingen, der får mig til at opgive visionen om, at vi skal skabe demokrati i verden, og vi skal sikre mennesker den frihed, som vi i det daglige nyder gavn af,« sagde han og regner med, at irakerne selv har overtaget en væsentlig del af ansvaret for deres egen sikkerhed i slutningen af 2007.