Administration 

PRM / Kreative pædagoger modtager pris for at give børn lærerige oplevelser med natur, tal og teknologi

Louise Nilsson og Karina Nielsen (Foto: Free)

Pædagogerne Charlotte Damgaard, Dagnæs Børnehus i Horsens, og Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen, Børnehuset Bullerby i Roskilde, modtager Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris 2019.

Pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden

Børns nysgerrighed er én af de vigtigste forudsætninger for deres interesse for naturfagene i skolen. Denne nysgerrighed er medfødt, men ligesom en blomst, der skal vandes, skal nysgerrigheden holdes ved lige for ikke at visne allerede inden skolestart.

At fastholde og styrke børns nysgerrighed for det naturtematiske er netop, hvad Charlotte Damgaard fra Dagnæs Børnehus i Horsens og Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen fra Børnehuset Bullerby i Roskilde gør hver eneste dag.

For deres vedholdende og nytænkende arbejde med at inspirere dagtilbuddenes børn til at være nysgerrige på naturen modtager de tre pædagoger Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris 2019.

Robotbygning i børnehuset

Charlotte Damgaard fra Dagnæs Børnehus er primus motor på et forløb, hvor 250 børn på tværs af vuggestue, børnehave og dagpleje får pirret deres nysgerrighed omkring det naturfaglige. Hun har bl.a. samlet materialer og udviklet pædagogiske tiltag i Børnehusets STEAM Makerspace, hvor børnene kan udvikle deres kreativitet ved at eksperimentere med kendte og nye materialer og teknologier. Her får børnene bl.a. erfaring med robotbygning, mikroskoper og programmering af micro:bits.

Charlotte Damgaard har en eksperimenterende tilgang, hvor børnenes nysgerrighed stimuleres, og hvor de i samarbejde med voksne opstiller hypoteser og undersøger for at opnå ny viden. Hun udvikler selv sine materialer til de mindste og underviser ydermere sine kollegaer i det pædagogiske indhold i materialerne, så de også kan få glæde af det.

"Det er dejligt at se, at nogen værdsætter alt det, som jeg knokler med at lave hver eneste fredag. Men jeg gør det ikke kun for børnene. Jeg gør det også, fordi jeg selv er nysgerrig og synes, at natur og science er super spændende. Og så håber jeg på, at jeg kan give noget af min egen nysgerrighed og fascination af naturen videre til børnene," siger Charlotte Damgaard.

Børn lærer bogstaver og tal i skoven

I Roskilde benytter makkerparret Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen naturen til at fastholde og udvikle børnenes medfødte nysgerrighed. På turene i skoven tager Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen rimekort, tællekort og findekort med, så børnene lærer bl.a. bogstaverne og tal at kende gennem deres nysgerrighed på naturen. Det hele bliver arrangeret som naturskattejagte, hvor børnene eksempelvis skal finde ting i naturen, som starter med 'm', og efterfølgende undersøger de så mos, mariehøner og mælkebøtter under et medbragt mikroskop.

Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen er glade for at modtage Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris, men de mener ikke, at de gør noget ud over det, som de forventer af dem selv.

"Jeg synes jo bare, at vi gør vores arbejde. Vi har valgt den tilgang, at vi ikke skal lære børnene at læse og regne, men i stedet lære dem at være nysgerrige. Det er børn heldigvis fra naturens side. Hver gang de siger ti ord, er tre af dem hvad, hvorfor eller hvordan. De vil vide, hvorfor græs er grønt, og lort lugter. Det er fantastisk at arbejde med de her små børn og sikre, at når de starter i skole, er de ikke trætte af at lære, men vil derimod gerne lære mere. Det gør deres skolegang meget lettere," siger Karina Birk Nielsen på vegne af sig selv og Louise Nilsson.

Stolte over at modtage pris

Betina Brounbjerg Martinussen er dagtilbudsleder i Dagnæs Børnehus og Dagpleje, hvor Charlotte Damgaard til dagligt arbejder. Hun fortæller, at hun og resten af Dagnæs Børnehus er meget glade og stolte af, at Charlotte Damgaard har modtaget en hæderspris, og at de nu i fællesskab vil finde ud af at benytte institutionens del af hædersprisen til at skabe nye tiltag, som børn i institutionen kan få glæde af mange år ud i fremtiden.

"Det har stor betydning at have en pædagog, der er engageret og fagligt dedikeret, og som formår at skabe motivation hos både børn og kollegaer. Kombineret med gode kollegaer, der bakker op om tiltagene og siger ja til at eksperimentere og lege med, betyder det, at vi udvikler et læringsmiljø for børnene, hvor det bliver en del af vores kultur, at vi eksperimenterer og prøver ting af i fællesskab," siger Betina Brounbjerg Martinussen.

Lignende stolthed udtrykker Lone Ornø, der er pædagogisk leder i Børnehuset Bullerby: "Vi er fantastisk stolte over, at vores personale bliver anerkendt på denne måde via en pris. Det er dejligt, når det arbejde, personalet gør, kan beskrives, og at disse beskrivelser forstås og anerkendes af andre. I Børnehuset Bullerby er vi superglade for at kunne profilere os, og det gør os meget stolte, når andre ser, at vi gør os umage," siger Lone Ornø.

Hun fortæller, at institutionen vil bruge en del af hædersprisen til at indkøbe iPad-mikroskoper til alle stuerne i institutionen og en børne-metaldetektor til at tage med i skoven. Den pædagogiske leder har også et håb om at kunne udbygge nogle eksperimenter med vandleg på legepladsen, da vand er rigtig godt at eksperimentere med, når det gælder videnskabelig nysgerrighed.

Om Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris

Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris er målrettet engagerede og dygtige pædagoger, der i daginstitutioner giver børn positive oplevelser med natur, tal og teknologi. Prisen har til formål at anerkende og synliggøre en særlig pædagogisk indsats inden for læreplanstemaet Natur, udeliv og science.

Prisen uddeles årligt og er delt i to priser: én til en pædagog eller et team øst for Storebælt og én tilsvarende vest for Storebælt.

Hver pris består af en sum på 100.000 kr., hvor 50.000 kr. er en personlig pris, og institutionen modtager de øvrige 50.000 kr. Institutionens andel skal anvendes til udvikling af det pædagogiske arbejde med det naturfaglige læreplanstema, eksempelvis indkøb af udstyr til teknik- eller naturundersøgelser, opgradering af lokaler/udeområde eller efteruddannelse.

Prisen uddeles til en pædagog eller et team efter indstilling fra lederen.

Kontakt:

Betina Brounbjerg Martinussen, dagtilbudsleder, Dagnæs Børnehus og Dagpleje, Horsens, tlf.: 2931 4705, bbma@horsens.dk Lone Ørnø, pædagogisk leder, Børnehuset Bullerby, Roskilde, loneo@roskilde.dk Rikke Ilona Ustrup, Administrator Education & Outreach, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 7730 1586, riu@novo.dk Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kreative-paedagoger-modtager-pris-for-at-give-born-laererige-oplevelser-med-natur-tal-og-teknologi?releaseId=13572983

Via Ritzau

En alligator i en pool
Helt vildt

Chok:

Familie fandt kæmpe alligator i deres pool

Bier i flok
Krimi

Fanget i træ og stukket ihjel af bisværm

En smuk kvinde i g-streng
Kendte

Kim Kardashian hånet:

Hun ligner en tegneserie

hænder på tastatur
Livsstil

Pas på:

Dit barn bliver snydt for penge i computerspil

Et lille fly i luften
Krimi

Hel familie udslettet i flystyrt

en blond kvinde på den røde løber
Kendte

Linda P efter mobning: En befrielse at bruge humoren

Bacon på panden
Mad og drikke

Sådan skal du stege din bacon

ambulance ved en sø
Krimi

Ung mand formodes druknet i sø

en smadret by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

En motorcykel i en grøft
Krimi

21-årig motorcyklist død

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane

ukraine
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

En tornado har fredag aften bevæget sig vest over den tyske by Paderborn,
Nyheder

Vildt: Tornadoer kvæster 40 mennesker

Nyheder

Zelenskyj: De sidste soldater må overgive sig

barn med abekopper
Nyheder

WHO: Hastemøde om abekopper

statue uden for  Lagos High Court.
Krimi

Skal hænges:

Dansker dømt til døden

Sidney Lee
Kendte

Sådan skal Sidney Lee begraves

lotto kupon udfyldes
Nyheder

Eurojackpot: Vild rekord

hænder med abekopper
Nyheder

FAKTA: Abekopper stammer ikke fra aber

skilt ved retten på Frederiksberg
Krimi

Sigtet for voldtægt af tre kvinder

bus i grøften
Nyheder

Dramatisk bus-ulykke:
Væltet med 36 passagerer

sanger på scenen
Kendte

I Helmigs fodspor:

Basim står derude

og banker på 

politibil holder på havn
Krimi

Hvem er den døde mand?

mand med kufferter i lufthavn
Rejser

Pas på pengepungen:

Det skal du have styr på

før ferien

racerkører står og kigger
Sport

Risikerer millionbøde: Må ikke køre med vielsesring 

skjern kirke set udefra
Krimi

Kvinde tømte dødsboer

mens familien var til

begravelse 

tre personer i sammenklippet foto
Film og TV

Forskere angriber DR:

Spreder fake news

Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

kommunekontor set udefra
Nyheder

Kommune politianmeldt

for kidnapning

mand smiler
Kendte

Hemmelig graviditet:

Verdensstjerne er blevet

far

boligblok set udefra
Krimi

22-årig kvinde

dræbt 

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard 

ødelagt bil holder på vej
Nyheder

OVERBLIK: Det skete

i Ukraine-konflikten

bjergområde i norge
Nyheder

Overlever fald på

flere hundrede meter

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken 

En flot mand og en sportsvogn
Biler

James Bonds bil til salg

En mand med skæg og briller
Kendte

Verdensberømt komponist død

Rejsende i en lufthavn
Rejser

Medarbejdermangel i lufthavn: Kom i god tid 

En glad forfatter
Bøger

Her er topscorerne af bibliotekspenge

Et par med en chek
Helt vildt

De vandt 1.6 milliarder

en brunette smiler
Kendte

Le Gammeltoft stopper med øjeblikkelig virkning

En hvidhaj og en dykker
Dyreliv

Denne monsterhaj er verdens største

en dame med briller
Kendte

Tine Bryld kommer på frimærke

mand kigger ind i kameraet
Helt vildt

Negle løser 34 år gammel mordsag

udsnit af stole
Nyheder

Ambitiøs

møbelforhandler

konkurs

villa i solskin
Livsstil

Trods millionrabat: Her er landets absolut dyreste håndværkertilbud

mand tæt på
Nyheder

Folketinget freder Hjort Frederiksen i lækagesag

person med statuette
Film og TV

Ny film med Anders Matthesen får hug

billede fra matador
Kendte

Matador-stjerner

samles i talkshow

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Stormomsust:

Harry og Meghan
har fireårs bryllupsdag

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen
vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv