Privathospitaler kritiserer korte ventelister
Det er udtryk for helt forkert prioritering, når regeringen til næste år vil sætte ventetidsgarantien ned fra to til en måned. Det mener både privathospitaler, patienter og førende læger på offentlige sygehuse.

Regeringen burde koncentrere sig om at få den nuværende ventetidsgaranti på to måneder til at fungere, før den poster penge i at sætte ventetidsgarantien yderligere ned.

Det mener en række fagfolk inden for sundhedsvæsenet – blandt andet formanden for Sammenslutningen af 42 Privathospitaler og Privatklinikker (SPPD), Henrik Erichsen:

»Ventetidsgarantien på to måneder fungerer langt fra optimalt endnu. Det burde politikerne få styr på, før de begynder at love endnu mere,« siger han.

Siden 1. juli 2002 har patienter haft krav på behandling på et privathospital, hvis det offentlige sygehusvæsen ikke kan tilbyde behandling inden for to måneder fra henvisningstidspunktet. Fra 1. september næste år træder det krav allerede i kraft efter en måned. Det har VK-regeringen lovet danskerne.

Karsten Skawbo-Jensen, der er formand for Patientforening Danmark, mener også, at regeringen burde vente med at sætte ventetiden ned. Hans argumenter er dog noget anderledes.

»At skære ventetiden ned til en måned er simpelthen en forkert prioritering. Jeg har ikke hørt om én eneste patient, der var ked af at vente to måneder. Omvendt så ved jeg, at mange har brug for den tid til mentalt at indstille sig på, at nu skal de opereres og til at finde en, der kan passe hunden eller vande blomsterne, mens man er indlagt,« siger han.

Karsten Skawbo-Jensen mener, at regeringen i stedet for burde bruge pengene på at gøre den enkelte patients forløb bedre.

»Det er urimeligt, frustrerende og nogle gange livstruende, når mange patienter mødes af forfærdeligt mange ’indre’ ventetider i løbet af deres behandling. En patient med åreknuder, som skal vente to måneder på behandling, kan vi lettere se i øjnene, end en patient, der dødssyg i sit indlæggelsesforløb må vente en dag eller to på blot at få taget et røntgenbillede,« siger han.

Også et ekspertpanel bestående af syv af landets førende kræftlæger pegede i sidste uge i Nyhedsavisen på, at der skal andre ting til end at nedsætte ventetidsgarantien med en måned. Lægerne mener, at der kun burde være egentlig ventetidsgaranti på livstruende sygdomme.