Kampen mod madspild har i flere år været en hjertesag for Prinsesse Marie, som i denne fortsætter med at engagere sig i problemet.
Det sker på onsdag 29. september, når hun sammen med fødevareminister Rasmus Prehn sætter gang i Danmarks Nationale Madspildsdag.
- Madspild er et kæmpe problem, der belaster klimaet enormt og er et unødigt ressourcespild. Men det er også et problem, vi alle sammen kan være med til at løse. Derfor håber jeg, at vi på madspildsdagen med H.K.H. Prinsesse Maries hjælp kan rette spotlyset mod et af de klimaproblemer, hvor vi alle spiller en rolle, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
- Heldigvis er der mange ildsjæle i Danmark, der allerede er langt med forskellige løsninger på problemet. Både ved at skære ned på spildet i produktionen, men også ved at tage overskudsmad fra butikkerne og give til dem, der har brug for et godt måltid, siger fødevareministeren.
Ifølge FN står madspild for 8-10 procent af den samlede CO2-udledning i verden. FN har som målsætning at halvere verdens madspild inden 2030.
Åbningseventet har i år særligt fokus på unge og madspild. Unge er nemlig ifølge en undersøgelse lavet af Fødevarestyrelsen den målgruppe, som har det største madspild. Samtidig viser en anden undersøgelse fra Madkulturen, at tre ud af fire unge mener, det er vigtigt at reducere deres madspild, men at de synes, det er svært.
Prinsesse Marie holder åbningstalen på onsdag, når madspilds-eventet skydes i gang i Timm Vlaidmirs Køkken i København. Her vil tre unge kulinariske vejledere desuden vise, hvordan man laver mad af typiske rester, ligesom der bliver samtaler om madspild mellem ministeren og andre indbudte gæster.
Den 29. september blev sidste år udråbt som Danmarks Nationale Madspildsdag.