OK18 Prins Nikolais gymnasium truet af strejke
19 gymnasier risikerer at blive ramt af konflikt den 4. april - det gælder bl.a. Herlufholm ved Næstved, hvor prins Nikolai efter planen bliver student til sommer. Foto: Martin Sylvest / Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
19 gymnasier - blandt andet Herluftsholm, hvor prins Nikolai er på vej til studentereksamen - kan blive ramt af konflikt den 4. april, hvis der ikke falder en ny overenskomst på plads for de statsansatte.

Knap 1.600 lærere på 19 gymnasier over hele landet er klar til at gå i konflikt fra den 4. april, hvis ikke der forinden er faldet en aftale på plads om en ny overenskomst. 

Ifølge Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) vil en eventuelt kommende strejke blandt de 1.600 undervisere betyde, at de 19 gymnasier vil skulle lukke totalt ned.

Konflikten kan blive en realitet på et tidspunkt, hvor eleverne er tæt på sidste skoledag før eksamenstiden. Og på et tidspunkt, hvor en del klasser tillige plejer at rejse på studieture til udlandet.

Konfliktvarslet kommer, efter at overenskomstforhandlingerne for samtlige 750.000 offentligt ansatte er brudt sammen. Gymnasielærernes formand, Annette Nordstrøm Hansen, siger, varslet er et udtryk for, at det er nødvendigt 'at trække en streg i sandet'.

- En konflikt kommer til at gøre ondt, men vi strejker ikke for at genere eleverne. Vi gør det, fordi det er nødvendigt, og fordi vi ikke har andre muligheder, siger Annette Nordstrøm Hansen.

Blandt de udvalgte gymnasier er kostskolen Herlufsholm, hvor prins Nikolai i øjeblikket stiler mod studentereksamen til sommer. Med på listen er også Sorø Akademis Skole, Hasseriis Gymnasium i Aalborg plus en række gymnasier nord for København. 

Gymnasierne er ifølge Avisen.dks oplysninger nøje udvalgt, så en eventuel strejke ikke rammer elever i socialt udsatte områder.  

GL-formand Annette Nordstrøm Hansen siger, at mange gymnasielærere er 'dybt bekymrede for deres elever', fordi eksamenstiden nærmer sig. Men konflikten kan blive nødvendig, fastholder hun.

- Vi har medlemmer, der er så pressede, at grænsen er nået. Den underfinansiering, der er af den offentlige sektor, skal ikke betales med flere forringelser af medlemmernes vilkår, siger Annette Nordstrøm Hansen.

Forhandlingerne om gymnasielærernes og de øvrige offentligt ansattes overenskomster fortætter nu i Forligsinstitutionen. Her vil forligsmand Mette Christensen forsøge at få parterne til at nå til enighed. Det er især løn, retten til betalt frokostpause og lærernes arbejdstid, der skiller parterne. 

Alt i alt har de offentligt ansatte bebudet, at de vil varsle strejker for op mod 100.000 lønmodtagere.

Forligsmanden har mulighed for at udsætte de varslede konflikter med to gange 14 dage.

På disse gymnasier er der varslet konflikt

Gymnasielærere på 19 gymnasier og en række andre uddannelsessteder er udtaget til konflikt, der kan være en realitet den 4. april. Her er listen: 

Aurehøj Gymnasium

Egaa Gymnasium

Falkonergården Gymnasium og HF-Kursus

Gammel Hellerup Gymnasium

Hasseris Gymnasium

Herlufsholm Skole og Kostskole

HF & VUC Fyn, Odense City Campus

Niels Brock

Odense Katedralskole

Ordrup Gymnasium

Roskilde Katedralskole

Rungsted Gymnasium

Rysensteen Gymnasium

Rødkilde Gymnasium

Sct. Knuds Gymnasium

Sorø Akademis Skole

Øregård Gymnasium

Aalborghus Gymnasium

Aarhus Katedralskole

Endvidere er Undervisningsministeriet, STIL og STUK udtaget til konflikt.

Kilde: Gymnasieskolernes Landsforbund