Prins Harry følte sig skyldig over at forlade krigen
Prins Harry var onsdag på besøg i Australiens største by, Sydney. Foto: Dean Lewins/AFP
Prins Harry følte sig skyldig over, at han var nødsaget til at tage hjem fra krigen i Afghanistan i 2008.

Prins Harry måtte sætte kursen hjemad, da en avis i 2008 offentliggjorde hans position i Afghanistan, hvor han var udsendt for at kæmpe side om side med andre britiske soldater.

Militæret vurderede, at det var for farligt at lade den dengang 23-årige prins blive i krigszonen. Derfor blev han straks evakueret, og den beslutning plager ham stadig i dag.

Det fortalte han ifølge ABC News, da han onsdag besøgte Sydney i Australien.

- Jeg kunne ikke længere blive med mine soldater, da det ville have sat dem i stor fare.

- Det var en beslutning, som jeg ingen kontrol havde over, men den skyld, jeg følte over at skulle efterlade mine drenge, var noget, jeg havde svært ved at sluge, hvilket alle, der har været udsendt, vil forstå, sagde prinsen i en tale ifølge mediet.

Talen blev afholdt i forbindelse med, at prins Harry startede nedtællingen til sportsbegivenheden Invictus Games i 2018 for sårede soldater, der det år bliver afholdt i Australiens største by.

Den 32-årige prins stablede den tilbagevendende sportsbegivenhed på benene i 2014, og han har tidligere fortalt, at det var på flyet hjem fra Afghanistan, at idéen kom til ham.

På flyet var prins Harry nemlig sammen med flere sårede soldater, og de voldsomme scener gjorde ham fast besluttet på, at han skulle hjælpe veteraner, der var sårede efter krigen.

Den britiske prins vendte tilbage til Afghanistan i 2012, hvor han igen blev udsendt i fire måneder. Her skulle han deltage i kampen mod Taliban som helikopterpilot.

I marts 2015 meddelte det britiske kongehus, at prins Harry ville forlade hæren efter ti års tjeneste. Prinsen fortalte dengang, at det havde været en meget svært beslutning, men at han så frem til et nyt kapitel i sit liv.

Invictus Games afholdes hvert år, og i 2017 finder sportsbegivenheden sted i Toronto i Canada.

/ritzau/FOKUS