Prince skal betale 120 millioner i sundhedsforlig
Skandinavisk Tobakskompagni har indgået forlig i USA og skal betale 120 millioner kroner til sygehusene. »Dybt urimeligt,« siger direktøren.

120 millioner kroner skal Skandinavisk Tobakskompagni betale til sundhedsvæsenet i flere amerikanske delstater. Det sker efter, at den danske tobakskoncern har valgt at indgå forlig.

Dermed slutter tre års retssag.

Sagens kerne er et parti cigaretter, som Skandinavisk Tobakskompagnis datterselskab i Letland fra 1999 til 2003 producerede for to amerikanske virksomheder, der solgte og markedsførte dem i USA under eget mærke. Tobakskompagniet regnede ikke med, at de skulle betale sundhedsafgift, når det ikke var dem selv, der solgte cigaretterne i USA.

Direktør Claus Bagger føler sig urimeligt behandlet:

»Det har været en lang, kompliceret og sej proces, hvor vi har fået en ordentlig tur i den amerikanske retsmaskine. Set i lyset af, at delstaterne oprindeligt havde krævet 120 millioner dollar, kan vi være tilfredse med, at vi nu kun skal betale det halve. Men vi mener fortsat, at det er dybt urimeligt, at vi overhovedet skal betale noget,« siger han til Ritzau.

Skandinavisk Tobakskompagni skal sammen med to andre kunder betale i alt 55,4 millioner dollar – 313 millioner kroner i alt.

Hvert år betaler Skandinavisk Tobakskompagni ligesom alle andre tobaksselskaber et fast beløb til delstaternes sundhedsvæsen i kompensation for de sundhedsskader og udgifter, som tobakken koster samfundet. Så slipper tobaksselskaberne derimod for retssager og erstatningskrav for helbredsskadelig virksomhed.