Administration 

Presseinvitation:

PRM / Presseinvitation:

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

Alle har ret til ligestilling. Det er en hel fundamental værdi i Danmark. Desværre findes der stadig mange eksempler på, at ligestillingen har trange kår i etniske miljøer. Ligestillingsministeren og udlændinge- og integrationsministeren lancerer nu kampagnen 'Ret til ligestilling', der skal oplyse minoritetsetniske personer og fagpersonale om rettigheder og muligheder i Danmark.

Der er voldsramte etniske kvinder, der ikke kender deres muligheder og rettigheder i Danmark. Der er etniske kvinder, der oplever, at en skilsmisse efter dansk ret ikke bliver anerkendt af deres tidligere ægtemand, familien eller nærmiljøet. Der er etniske kvinder, der er underlagt social kontrol.

Derfor har ligestillingsminister Eva Kjer Hansen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg taget initiativ til en debat- og oplysningsindsats, der skal fremme ligestilling og mindske negativ social kontrol blandt kvinder, mænd og unge med etnisk minoritetsbaggrund.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen mener, at problemerne med negativ social kontrol i visse etniske miljøer er et af vor tids absolut største ligestillingsproblemer. Og en del af forklaringen er, at kvinderne ikke kender deres rettigheder.

"Alle har ret til ligestilling. Det vil vi aldrig gå på kompromis med. Kvinder med anden etnisk baggrund skal kende deres rettigheder og handlemuligheder som borgere i Danmark. Det er frustrerende, når vi år efter år ser historier om, at en dansk skilsmisse ikke anerkendes, hvis man er religiøst viet, at børn og kvinder sendes på genopdragelsesrejse, og at vold er en del af dagligdagen i nogle etniske minoritets familier. Derfor skal vi oplyse om rettigheder og ligestilling. Jeg håber især at kommunerne tager tilbuddet til sig, og at de bruger materialet til at lave deres egne oplysnings- og debatarrangementer, siger Eva Kjer Hansen.

"Det er fuldstændig uacceptabelt i et demokratisk samfund som det danske, at der er etniske miljøer, hvor de danske værdier og frihedsrettigheder ikke efterleves, og hvor der hersker middelalderlige normer, hvor kvinder undertrykkes og udsættes for social kontrol. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe de her kvinder. Derfor sætter vi nu ekstra ind med oplysning til kvinderne om deres rettigheder. Og så fortsætter vi vores arbejde for, at kvinder såvel som mænd kommer ud på arbejdsmarkedet og ud i samfundet. Det er sådan, man får de danske værdier ind under huden", siger Inger Støjberg.

Kampagnen skal ved hjælp af undervisningsforløb til både etniske kvinder, mænd og unge give øget viden om og skabe refleksion om rettigheder, ligestilling og negativ social kontrol. Kampagnen består af 5 forskellige kurser med hver deres fokus, som alle undervises af uddannede undervisere.

Ministrene lancerer den nye rettighedskampagne ved et fælles besøg hos Foreningen for flygtninge- og indvandrerkvinder FAKTI på Bispebjerg Bakke 6, 2400 København N på onsdag d. 26. september 2017 kl. 12.20-14.

Her mødes ministrene med kvinderne for med udgangspunkt i nogle af kampagnes film at drøfte de udfordringer, som kvinderne oplever i deres hverdag.

Pressen er velkommen kl. 13.20, hvor ministrene vil fortælle mere om kampagnen. Der vil også være mulighed for, at et begrænset antal skrivende journalister kan deltage i mødet mellem ministrene og kvinderne.

Forhåndstilmelding er nødvendig. For mere information og tilmelding kontakt:

Ligestilling:

Presserådgiver Casper Steen Pedersen, tlf. 41 53 26 42, castpe@um.dk

Udlændinge- og Integrationsministeriet:

Kommunikationschef Sofie Odgaard, tlf.: 41 71 78 46, sod@uim.dk

Fakta

Rettighedskampagnen

Kampagnens overordnede formål er at fremme ligestilling og mindske negativ social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Kampagnen består af en debat- og oplysningsindsats, som skal give viden om rettigheder og ligestilling til mænd og kvinder, unge, nyankommne og herboende fra etniske minoritetsmiljøer.

Rettighedskampagnen findes på 6 forskellige sprog og er udviklet i samarbejde med København og Odense kommune.

Kommuner, sprogskoler og foreninger kan uden beregning rekvireres et kursusforløb til etniske minoritetskvinder- og mænd for at give viden og skabe refleksion om rettigheder, ligestilling og social kontrol. Interesserede kommuner, sprogskoler, boligsociale tilbud mv. kan booke et gratis undervisningsforløb.

Tilbuddet består af et basismodul og 4 mere målrettede moduler. I undervisningen adresseres bl.a. temaer om, hvordan kvinder og mænd er ligestillet i det offentlige rum, på arbejdsmarkedet, økonomisk, rettigheder i ægteskabet, børneopdragelse i Danmark, unges ret til at træffe egne beslutninger og negativ social kontrol samt også myten om mødommen, vold og genopdragelsesrejser mv.

Der er etableret et korps af undervisere, der har erfaring med målgruppen, samt undervisere der kan agere rollemodeller for målgruppen. I undervisningen indgår en række film, som både fortæller om rettigheder og viser dilemmaer og eksempler. Derudover får kursisterne et kursushæfte med fakta om ligestilling og rettigheder med hjem. Hæftet kan bruges som opslagsværk og findes på 6 forskellige sprog.

Materialet kan findes på hjemmesiden: http://ret-til-ligestilling.dk

Satspuljefinansieret

Med satspuljeaftalen for 2017 blev der bl.a. afsat 7,1 mio. kr. til en rettighedskampagne, som løber til og med 2020. Dansk Flygtningehjælp og Als Research er leverandører på kampagnen.

Målgruppen er både herboende og nyankomne etniske minoriteter, som ikke kender til deres rettigheder. Der er ikke andre steder i den undervisning, som målgruppen modtager formaliseret undervisning og oplysning om ligestilling og rettigheder for kvinder og mænd.

Om FAKTI

FAKTI er en forening for flygtninge- og indvandrerkvinder i København med fokus på socialt samvær og gode oplevelser. FAKTIs overordnede formål at forbedre vilkårene for trivsel for kvinder med flygtninge -og indvandrerbaggrund, og med kvinderne også deres familier. Der kommer op mod 50-70 kvinder dagligt i FAKTI. På årsbasis bliver det til ca. 10.000 årlige besøg.

Tal

Fra Als Researchs nye undersøgelse for Styrelsen for International Rekruttering og Integration:

Unges oplevelser af negativ social kontrol http://uim.dk/nyheder/2018-09/negativ-social-kontrol-medforer-mistrivsel

Unge kvinder med ikke-vestlig baggrund oplever at have markant mindre selvbestemmelse og frihed sammenlignet med de øvrige unge. Fx må 12 % af de minoritetsetniske piger mellem 15 og 17 år ikke have venner af det modsatte køn, og 13 % ved ikke, om de må.

Der er en direkte sammenhæng mellem hensynet til familiens ære og negativ social kontrol Blandt de 18-29-årige oplever 25 % af minoritetsetniske kvinder og 28 % af de minoritetsetniske mænd, at hensynet til familiens ære betyder 'alt' eller 'meget' for, hvad de må i deres hverdag.

De primære udøvere af negativ social kontrol er forældre - herunder særligt mødre. De unge udpeger først og fremmest deres forældre som udøvere af negativ social kontrol. Den sociale kontrol kommer især fra mødrene. Fx svarer 70 % af de minoritetsetniske piger mellem 15 og 17 år, som ikke selv må vælge deres venner, at det er deres mor, der har bestemt.

Øvrige tal:

59 % af nydanske kvinder, der bor i et område med en høj koncentration af beboere med indvandrerbaggrund, føler sig begrænset med hensyn til valg af kæreste eller ægtefælle. Til sammenligning er det 22 % af kvinder, der bor i et område, hvor ingen af de andre beboere har indvandrerbaggrund.

Næsten 4 ud af 10 indvandrere og efterkommere mener, at manden er familiens naturlige overhoved. Blandt etnisk danske personer er det hver tiende.

53 % af kvindelige indvandrere og efterkommere i alderen 18-29 år, svarer, at de i høj grad har frihed til at gøre de samme ting som deres jævnaldrende af modsatte køn. Blandt etnisk danske kvinder er det 92 %.

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet (2017): Integration i tal. Nr. 4, Udlændinge- og Integrationsministeriet (2017): Medborgerskab 2017: Notat nr. 1: Nydanskeres holdninger til kønsroller, Udlændinge- og Integrationsministeriet (2017): Medborgerskab 2017: Notat nr. 2: Social kontrol blandt nydanskere og personer med dansk oprindelse.

Kontakt:

Presserådgiver Casper Steen Pedersen tlf.: +4541532642 email: castpe@um.dk

Læs hele presse

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje

billede indgangen til en superbrugsen
Krimi

Seks kvinder anholdt: Begik 200 "usædvanligt udspekulerede" butikstyverier

frugter på et bord
Mad og drikke

Vigtigt at vide om meloner

billede af læge i kittel
Krimi

Falsk læge gav
coronaråd i over et år

Sport

Danmark taber til Belgien i Eriksen-hyldest

billede af grødboller
Mad og drikke

Advarsel: Boller fra Kohberg kan give allergisk reaktion

fly står på jorden
Nyheder

Her er den nye aftale: Lande farves grønne

billede af politibil
Krimi

61-årig mister livet i trafikulykke - hovedvej lukket

billede af højt skummende øl
Krimi

Tre sigtet for

ølsmugling

i millionklassen

To letpåklædte modeller på en catwalk
Sex og samliv

Victoria's Secret aflyser show efter sexistisk stormvejr

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere