Præstekjolen er yt
Det er ikke lige så attraktiv som tidligere at stå søndag efter søndag på prædikestolen. Antallet af ansøgere til præstestillinger styrtdykker

Antallet af ansøgere til præstestillinger falder. I 2004 kom der i gennemsnit 24 ansøgninger, når der blev slået en ledig præstestilling op. Året efter var antallet af interesserede dalet til 19, og sidste år faldt det en tak mere til 18 ansøgere per stilling. Det viser tal fra Kirkeministeriet ifølge Kristeligt Dagblad.

Interessen for at blive præst er altså faldet med 25 procent, og samtidig daler antallet af ansøgere til pastoralseminarierne på teologistudiet i København også.

Fyens Stifts biskop, Kresten Drejergaard vurderer, det er udtryk for en mere generel utilfredshed med præstejobbet:

»Både lønmæssigt og arbejdsmæssigt har præstestillingen lavstatus. Der er ikke adgang til de samme genetillægsbetalinger og lønudvikling som i andre job, og fra yngre præster hører jeg ofte sangen om, at de står til rådighed døgnets 24 timer. De ser det som et problem, at de ikke har den afgrænsede arbejdstid, som der er i funktionærjob,« siger han til avisen.

Den Danske Præsteforenings formand, Sabine Bech-Hansen, er også bekymret over tendensen:

»Der er opstået en ny bevægelse blandt præster, som ikke har været der før, hvor flere og flere vælger at skifte karriere, for eksempel til det private erhvervsliv. Det hænger sammen med, at præstestillingerne ikke længere er attraktive nok med hensyn til arbejdsvilkår som boligpligt og vanskeligheder med at få familielivet til at passe sammen med jobbet,« siger hun til kristeligt Dagblad.