Præst efterlyser nyt ungdomsoprør: Vi er ved at miste det omsorgsfulde Danmark
Flemming Pless så gerne at nutidens unge igangsætter et nyt ungdomsoprør for at få rummeligheden tilbage i samfundet. Foto: Jeppe Bøje Nielsen - Ritzau /Scanpix.
Sognepræst Flemming Pless mener, at Danmark er ved at miste fortællingen om sig selv, som et land, hvor der er højt til loftet og stor omsorg for dem, der har brug for det. Han efterspørger et ungdomsoprør som det, der fandt sted i 60'erne.

"I am an Anti-Christ, I am an anarchist. Anarchy for the U.K!." 

Sådan sang Johnny Rotten på albummet 'Never Mind The Bollocks - Heres' The Sex Pistols' fra 1977 - et album, der med sit autoritetsopgør og fandenivoldskhed kan tolkes som en naturlig forlængelse af selve ungdomsoprøret i slutningen af 1960'erne. 

Johnny Rotten - også kendt under det borgerlige navn John Joseph Lydon - var ikke blot forsanger i Sex Pistols - han har også en forbindelse til den danske folkekirke. For sognepræst i Christianskirken i København, Flemming Pless, er inspireret af Sex Pistols' angreb på datidens småborgerlige tunnelsyn.

Han efterspørger, at nutidens unge på samme måde kæmper for at bevare fortællingen om det danske velfærdssamfund, hvor der er plads til den psykisk sårbare eller flygtningen som har brug for vores hjælp og omsorg. 

Eller for at bringe sammenligningen tættere på vores samtid, savner han at danske unge kæmper for det samfund de tror på, ligesom de amerikanske unge kort før påske gik på gaden i hundredtusindvis for at kæmpe for deres ret til at gå i skole uden at frygte for deres liv på grund af omfattende våbenvold i USA.

Herhjemme skal de unge heldigvis ikke frygte for deres liv på samme måde, men Flemming Pless mener, at vi i Danmark er ved at miste vores fortælling som et land, hvor der er højt til loftet. Flemming Pless efterspørger ungdomsoprøret anno 2018.

- Hvor er det vi er på vej hen? Vi får tunnelsyn. Tunnelen er blevet så lang, at vi ikke kan se mere. Vi er ved at tabe det projekt, som er det danske samfund, hvor der er højt til loftet, siger han til Avisen.dk.

Det kristne budskab er en underskudsforretning

Det er her historien om Jesu genopstandelse i påsken kommer i spil. For datidens samfund var, inden Jesus, baseret på en tankegang, der betød et øje for et øje, og en tand for en tand.

Jesus gjorde modstand mod den tankegang og tilbød et samfund baseret på næstekærlighed og tilgivelse.

Men inden det nye trossamfund blev en virkelighed, faldt det hele fra hinanden, da romerne korsfæstede Jesus.

- Jesu korsfæstelse og genopstandelse minder os om, at vi skal forbi et fallitbo, inden vi kan bygge det op på ny. Det kristne budskab er en underskudsforretning lige nu. Men som Fugl Fønix skal vi vente tre dage i askens fortvivlelse, inden vi genopstår, og det hele bliver bedre, fortæller Flemming Pless.

Historien om Jesu genopstandelse er en påmindelse om, at en ny begyndelse er mulig.

- Vi har ligget længe nok i dødsriget nu. Ud af det opstår der en tro, en mulighed for fremtiden. Vi kan godt inspirere mennesker til at kunne rumme mere, afslutter Flemming Pless.