Præst dømt for folkemord i Rwanda
En katolsk præst er idømt 15 års fængsel for at have beordret 2000 personer dræbt under folkemordet i Rwanda i 1994.

2.000 tutsier havde søgt tilflugt i kirken i det vestlige Rwanda, da den blev angrebet af rasende hutuer.

Hutuerne brugte macheter og granater. De satte ild på kirken, som de til sidst jævnede med jorden med bulldozere. De tutsier, som forsøgte at flygte, blev skudt. Massakren fandt sted i april 1994, og i dag over 12 år efter blev den katolske præst Athanase Seromba idømt 15 års fængsel for at stå bag.

Præsten blev dømt ved det internationale krigsforbrydertribunal for folkemordet i Rwanda (ICTR). Han var den første katolske præst, som blev tiltalt for folkemord ved tribunalet, Yderligere to præster sidder på anklagebænken.

Præster og nonner tog aktivt del i folkemordet i Rwanda i 1994, hvor over 800,000 tutsier og moderate hutuer blev dræbt. Drabene fandt ofte sted i kirker, hvor folk havde søgt tilflugt. Sidste måned blev en nonne idømt 30 års fængsel ved tribunalet for at have hjulpet en milits med at dræbe hundreder af personer på et hospital. Den katolske kirkes engagement i det 100 dage lange folkemord har fået tusindvis til at vende kirken ryggen i Rwanda.

I alt er 63.000 personer tilbageholdt i Rwanda anklaget for deres meddelagtighed i folkemordet. Krigsforbrydertribunalet, der holder til i Arusha i Tanzania, retsforfølger dog kun personer, der er anklaget for at have planlagt folkemordet.