Poul Nyrup: Helveg var sjælen i det danske folkestyre
Se Ritzau: Tidligere udenrigsminister og leder for De Radikale Niels Helveg Petersen er død 78 år gammel. Det erfarer Politiken lørdag den 3. juni 2017. Niels Helveg Petersen var udenrigsminister fra 1993 til 2000. ARKIV: Niels Helveg Petersen, radikale, stopper på Christiansborg efter 45 år i dansk politik. (Foto: Bjarke Bo Olsen/Scanpix 2017) Foto: Bjarke Bo Olsen/Scanpix
Politik var et kald for den radikale toppolitiker Niels Helveg, som er gået bort, fortæller Poul Nyrup.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen vil savne forhenværende leder af De Radikale og udenrigsminister Niels Helveg Petersen, som sov ind natten til lørdag.

- Niels Helveg Petersen står tilbage som en af de helt store politikere i vores generation som ordfører, partiformand og minister.

- Han var indbegrebet af selve sjælen i det danske folkestyre, med dyb respekt for Folketinget som demokratisk bastion. Han så det politiske kompromis som en kunstart, aldrig som en kedelig nødvendighed, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Efter længere tids kræftsygdom gik den tidligere radikale toppolitiker bort. Han blev 78 år gammel.

Niels Helveg Petersen var udenrigsminister fra 1993 til 2000 under Poul Nyrup Rasmussens regering. Dansk politik og De Radikale har mistet en kæmpe, lyder det fra Danmarks tidligere statsminister.

- Niels var en fremragende udenrigsminister. Han havde noget særligt - skabte hurtigt stor tillid hos kollegerne i Europa, overalt - selv hos den russiske udenrigsminister. Jeg havde stor glæde af vores regeringssamarbejde.

- Jeg vil savne ham, siger Poul Nyrup Rasmussen.

I 1966 blev Niels Helveg Petersen i en alder af blot 27 år første gang valgt ind som folketingsmedlem for De Radikale i Frederiksborg Amtskreds. Herefter havde han af flere omgange sin gang på Christiansborg.

Den radikale leder bliver foruden sin stærke politiske karakter husket for sin varme humor og for at sprede en god stemning i den hektiske politiske hverdag.

- Hans humoristiske sans var legendarisk, og evnen til at få grinet frem hos alle i en fastlåst politisk situation var guld værd i alle vore fælles regeringsår.

- Det vælter frem med minder og sjove situationer fra den fælles tid med Niels. Jeg bliver tung om hjertet ved at skulle indse, at Niels ikke er her længere, men der dukker alligevel smil op fra vort mangeårige samvær, sådan som han befandt sig bedst ved, siger landets tidligere statsminister.

/ritzau/