Portræt: Pengevrider indtager Nationalbanken
Lars Rohde er kendt som en magtfuld, troværdig og meningstung forvalter af danskernes pensionsmilliarder.

Han ender altid blandt de øverste, når der offentliggøres lister over rigets mest magtfulde erhvervsfolk.

Men kun de færreste kan nok alligevel sætte navn og ansigt på pensionspengetanken ATP's topchef, Lars Rohde, der 1. februar sætter sig i stolen som ny direktør i Nationalbanken efter Nils Bernstein.

Når han optræder i medierne er det ikke personen, men sagen, der er i fokus. Han har ikke haft lyst til at være en "meningskanon", som han selv har kaldt det i dagbladet Børsen, om alle finansielle emner.

En pengetank på 600 milliarder kroner i ryggen burde ellers nok kunne berettige til det. Og de store afkast og hans meritter ligeså.

- Lars Rohde er bredt anerkendt som manden, der har gjort ATP til en af Europas bedste pensionskasser. Samtidig har han i kraft af ATP's position drevet en bølge af åbenhed i toppen af danske erhvervsliv, siger dagbladet Børsens chefredaktør, Niels Lunde.

58-årige Lars Rohde blev uddannet som økonom fra Aarhus Universitet i 1980, og lige siden har han søgt indflydelsen i finansverdenen. Først i forskellige økonomjob, så som chef og siden 1998 som øverste boss i ATP.

Daværende formand for ATP, tidligere finansminister Knud Heinesen, har siden kaldt udnævnelsen det bedste han har gjort som formand, selvom han dengang angiveligt savnede lidt politisk tæft hos sin direktør.

- Jeg havde store forventninger til ham som direktør, men jeg må sige, at de blev overgået i mange henseender, har Heinesen sagt til Århus Stiftstidende.

Politisk tæft har han siden fået. Lars Rohde har ifølge Niels Lunde formået at bevare sin integritet ved at udtale sig fra en fagøkonomisk platform, og så kan man tillade sig meget.

Han har ikke været bange for at revse banker og finansverdenen i løbet af krisen, og han har ligeledes blandet sig i debatten om privat finansiering af infrastrukturprojekter. Altså potentielt politisk betændte områder.

I rollen som nationalbankdirektør skal han kunne gå i rette med de politikere, som har ansat ham.

- Lars Rohde er meget trænet i at tale skarpt nok til at blive hørt, men på et fagligt robust grundlag. Han var et oplagt valg, siger Lunde.

Privat er Lars Rohde gift med Betina Hagerup, direktør i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. De bor på Østerbro. Han har tidligere været gift med Merete Pantmann, som han har to døtre med./ritzau/