Administration 

Portræt: Flev er død

Klokken 13.00 falder dommen over to betjente, der sidste år skød og dræbte Flemming Kofoed Jacobsen med 20 skud. En farlig rockertype, der selv var ude om det, siger politiet. Men i det københavnske Nordvestkvarter fortæller de en anden historie. Vi tegner et portræt af den afdøde.

Det er stadigvæk ikke helt til at forstå.

Er de uenige om noget, så siger ungerne: »Åh, hvad. Tror du ikke på mig? Du kan bare selv spørge Flev«.

For så senere at tilføje de svære ord - »Nå, nej. Det kan du ikke«.

Pokerklubben lå stille - hvordan spiller man videre, når man mangler ham for bordenden?

Hvem skal nu invitere på tatarmad på natrestauranten Rio Bravo klokken halv et om natten - bare fordi, der »da altid er tid til at spise lidt godt«?

Og på værtshusene rundt omkring i Husum, Vanløse og Brønshøj kan man stadig se de fire bogstaver FLEV i toppen af highscoren på Trivial Pursuit-spillene i baren, mens hans navn på samme tid får store smil og stor sorg frem blandt gæsterne.

Flev er død, er der nogen, der har sagt. De har alle hørt det. Han er blevet skudt af politiet, fordi han var truende efter en vild biljagt - og måske, måske ikke var ved at køre nogle betjente over.

De ved det. Men hvordan kan man forstå det?

Hvordan kan det give mening? Det er jo bare Flev. Det var bare Flev.

Altid mors dreng

Børgelundsvej 24B i Vanløse. Det var her, han voksede op. Den eneste lejlighed, han nogensinde boede i. Det var her, han fandt sin far død af røg i begyndelsen af 1990 erne.

Flev overtog lejligheden, mens Flevs mor kiggede forbi næsten hver dag med en spand smørrebrød fra hendes arbejde - for lige at sikre sig, at mors store dreng fik noget at spise.

Han var den velopdragne knægt, der altid sagde »kys, kys,« inden han lagde røret på. Og som kunne smile, så hans mor helt umotiveret rejste sig fra lænestolen, kyssede ham på kinden og satte sig ned. Bare fordi.

Mors dreng, der pludselig måtte sidde på en hospitalsstol og høre hans mor sige, at »nu er det snart slut, Flev. Jeg er snart væk«. Kræften åd hende op.

»Det må du ikke tale om, mor. Det skal vi ikke tale om,« sagde han.

Kort efter fik bedemanden rundt om hjørnet igen til opgave at begrave en fra familien Jacobsen.

Ikke Guds bedste knægt

Flev havde en 10. klasse, et godt hoved at arbejde med og en skøn skråskrift - næsten som en flittig ung pige, husker vennerne. Og en klæbehjerne, der sugede alt, hvad han læste til sig. Han var et omvandrende opslagsværk. Arbejdede i en børnehave nede ved Damhus-søen, og væltede rundt med børnene, der uden problemer kunne overtale ham til alt. Han blev elektronikmekaniker og klarede sig godt.

Og var elsket. Nævner man i dag hans navn i Nordvest, kan man bade i historier om Flev, der gav en flybillet til en mor, så hun kunne sige farvel til sin døde søn i Thailand. Om Flev, der stoppede sin bil, stod ud og gav en krammer til folk. Om Flev, der kørte ud om natten for at hjælpe sin kammerat med at skifte en køleslange. Og om den dengang han dansede Uganda-dans med ungerne i skolegården.

Flev var ikke ubetinget Guds bedste knægt. Det ved vennerne godt. Der var noget med en betjent, han slog - eller som slog ham først, detaljerne fortaber sig - til et arrangement ved Charlottenlund Fortet i Nordsjælland.

Det er 15 år siden, og Flev var normalt ikke sådan én, der fór op. Tværtimod talte han altid folk ned, når der var optræk til knytnæver.

Men han var kendt i det, politiet ville kalde »det kriminelle miljø«. Selvom han aldrig selv havde været i fængsel, så kendte han en hel del, der havde.

»Det var din egen hovedpine, hvad du gik og lavede. For Flev var det vigtigere, om man var til at stole på. Om man var sjov at tale med. Han talte sgu med alle. Høj som lav,« som en nær ven husker det.

Ville flyve

Med sine 120 kg var Flev en bamse. Man kunne putte sig ind til ham og hyle af grin hele natten. Og smilet blev større, da han fik en søn, som han gjorde til stjernen på himlen.

»Han elskede ham overalt. Selvom han kun skulle se ham hver anden weekend, så hentede han ham tit på hverdage og tog ham med ud til udstillinger eller på en hurtig kanotur. Der skulle altid ske noget,« siger Flevs daværende kæreste.

Som sin egen far var Flev facineret af biler, store motorer, et hurtigt liv. Faderen kørte stockcar. Flev kørte roadracing - motorcykel - på en bane i Sverige.

Flev ville flyve. Det var hans store drøm. Når han var i et fly, var han pilot, selvom han bare sad på turistsæderne. Et kald til kontroltårnet om lov til at lande, tjek landingshjulene, opbremsningen - han havde gennemlevet landingen på sin computer så tit, at han vidste præcist, hvad der skete.

Sidste forår tog han til Jylland og vendte tilbage med et mindre letvægtsfly, købt for arven efter sin mor. Og så gik han i gang med at terpe, så han kunne få sit flycertifikat.

De 20 skud

Men Flev kom aldrig til at flyve.

Det er 18. august sidste år. Flev er 40 år og har mindre end et døgn tilbage at leve i. Ingen kan forudse begivenhederne, sådan som de kommer til at udspille sig i de næste timer.

Han er til fest med gode kammerater i de gule etagebyggerier i Kantorparken i Københavns Nordvestkvarter. Der er høj musik, stoffer og alkohol.

Til stede er også den 21-årig drabsmand Danni Meisler, der på femte måned er på flugt fra politiet. Flev kendte Dannis offer gennem noget familie, og han bryder sig egentlig ikke om Danni.

Politiet overvåger lejligheden. De ved, at Danni er derinde. De er overbeviste om, at han har våben og vil skyde sig fri, hvis de prøver at storme festen. Et sted i lejligheden ringer en mobiltelefon, klokken er omkring 5.30 om natten.

»Der er meget politi i området,« advarer telefonen.

Flev siger ja til at smugle Danni ud i sin røde Ford. Kender han risikoen? Måske. Med i bilen er også en af Flevs bedste kammerater. Det lykkes dem at slippe væk, men en hundepatrulje fra Københavns Politi følger efter.

En biljagt gennem den tidlige morgen begynder. Politibilen kører ind i Flevs bil, betjentene truer ham med pistoler, bilen drøner gennem smalle porte, farten er høj - måske 100 kilometer i timen. Det hele går så stærkt.

Flev gasser op og kører væk, men hvorfor gør han det? Hvorfor overgiver han sig ikke bare? Tror han virkelig, at han kan slippe væk? Det er bare nogle af de spørgsmål, som Flevs søn og steddatter stadig stiller sig selv i deres aftenbønner. Hvad tænker han i de øjeblikke?

På Rådvadsvej mister han kontrollen over bilen. Den brager ind i nogle parkerede biler. Naboer vågner. Hundepatruljen med to betjente ankommer bagfra.

De næste 20-30 sekunder er de afgørende. Spørger man de to drabstiltalte betjente, så truer Flevs dem på livet, da hans bil igen gasser op. De er nødt til at skyde for at redde deres eget liv, har de forklaret. De er nødt til at skyde henholdsvis 13 og 7 skud direkte mod Flev, til han til sidst ligger død i førersædet. Ramt i det meste af kroppen.

Samme type kiste

De ser ham første gang, da retsmedicinerne undersøger ham. Lægerne siger, at han ikke har mærket noget - at det har været som at blive slået med et bælte.

Efter tre uger bliver Flev begravet i samme type kiste og med samme type blomster, som han også selv valgte, da han skulle begrave sin mor.

Familien og vennerne ved det. De var der. De stod selv for det. Men de kan stadig ikke forstå det.

Uge efter uge sidder de på den lokale bodega og ryster på hovedet. Det hele er så uvirkeligt.

»Han ville formentlig bare hjælpe. Det ville han altid. Og det endte med at koste ham livet,« siger Flevs daværende kæreste.

Ingen af dem tror på politiet. Selvfølgelig skulle Flev have overgivet sig. Selvfølgelig var det dumt. Men beviserne taler imod betjentenes forklaring, mener de. Flev var ikke truende. Ikke den Flev, de kendte. Betjentene gik amok og dækker sig bare ind.

På Husum Bodega på Husumvej i Brønshøj nikker de til et billede af Flev, der er hængt op, så alle kan se det. De ryster lidt på hovedet af det hele.

»Han er sgu savnet. Det er han,« siger de.

Senere i dag vil de nærmeste venner samle sig igen. I samlet flok vil de gå til retten på Frederiksberg, hvor de klokken 13 kan få et stykke papir med dommen over de to betjente.

Måske vil det hjælpe. Og måske en dag vil de forstå.

At Flev er død.

Artiklen bygger på interview med flere af Flemming Kofoed Jacobsens nærmeste venner, hans daværende kæreste, en af passagerne i bilen dén morgen, folk på værtshusene i området og informationer fra retsmøderne i Frederiksberg Ret i drabssagen.

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen

en blond svømmer
Sport

Jeanette Ottesen:

En træner prøvede at kysse mig

et kort over haiti
Krimi

17 amerikanere kidnappet i Haiti

en lotto kupon
Nyheder

Lotto-glæde:

Østjyde vinder 19 millioner

En sauna
Krimi

Familie på fire dør i sauna på luksushotel

Lars Løkke i Folketingssalen
Nyheder

Løkke: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

En lygtepæl med politibånd om
Krimi

Blev fundet i kritisk tilstand på vejen

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene

politibil med påskriften politi
Krimi

Fodgænger dræbt

i færdselsulykke 

Nyheder

Jens Rohde:

Ingen kan styre mig

teknikere undersøger lejlighed
Krimi

Norsk politi: 37-årig

kan ikke afhøres 

mcdonalds skilt
Nyheder

Burgersultne bilister

skaber trafikkaos

rød paraply i gadebilledet
Nyheder

Gråt og vådt: 
Efterårsferien byder

på typisk efterårsvejr 

mand jubler ved siden af kæmpegræskar
Helt vildt

Her er vinderen af

DM i Kæmpegræskar

brandbil under udrykning
Krimi

Person fundet død

i udbrændt villa 

stearinlys ved gerningssted
Nyheder

Kongsberg-drabene:

Sætter navne på ofrene

Sofie Østergaard og Sebastian Richelsen
Kendte

DR-vært mor igen:

Dramatisk fødsel på

badeværelset

Smadret rude med alarmskilt
Nyheder

Pas på tyven:

Indbruddene stiger

i efterårsferien

Nyheder

Borgerligt støtteparti:

Pilen peger på Pape

Butik med grøntsager udenfor
Nyheder

Efter fund af mus og lort:

Lukker butik på stedet

Dronningen nipper til et glas
Kongelige

Dronningen dropper alkohol

Ronaldo og Solskjær
Sport

Fodboldklub flyver i ti minutter for at nå frem til kamp

Togstamme i mørke
Nyheder

Person død – blev ramt af tog

Ødelagt tempel
Nyheder

Jordskælv og kraftig strøm koster 14 livet 

spænding om omdans
Kendte

Farvel til Freja Kirk og Claudia Rex

Pengesedler og mønter
Nyheder

Kommuner ændrer skatten: Se hvor skatten stiger og falder

væltet gyllevogn
Krimi

Gyllevogn væltet i grøften
- stort udslip

natteliv i gaden
Nyheder

Større dansk by
tæt på forbud
i nattelivet

elmåler
Livsstil

Elpriser på himmelflugt

- sådan kan du spare

claus elming
Kendte

Claus Elming:
De ryger ud af
Vild med dans i aften

bålplads i naturen
Livsstil

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

proteinsalat
Mad og drikke

Risiko for forgiftning

- salat kaldes tilbage

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Luk sommerhuset ned

og spar penge hele vinteren

prins william taler
Kongelige

Prinsen langer ud

efter milliardærer 

biler på motorvej
Nyheder

Efterårsferie: Her forventes tæt trafik og kø

dansere poserer
Underholdning

Vild med dans tog

fusen på sangstjerne 

Karen Ellemann, Henrik Qvortrup og Pia Kjærsgaard
Underholdning

Pia K. og Qvortrup:

Springer ud som

realitystjerner

headset ligger ved computerskærm
Krimi

El-selskab politianmeldt:

Snørede forbrugerne

fængselsbetjent lukker port i fængsel
Nyheder

Danmark sakker bagud:

Selv Albanien er bedre 

Prins Christian
Underholdning

Prins Christian fylder 16:

Skubbes frem i spotlyset 

Q8-logo
Nyheder

Nu over 14 kroner:

Benzinprisen sætter

rekord