Populær badesø plages af parasitter: De gennemborer din hud
Naturstyrelsen Nordsjælland advarer ikke kun svømmere i Esrum Sø, men også svømmere i Furesø mod parasitten ikte. Et ikte-angreb begynder som et udslet med små røde kløende pletter og ligner et myggestik. Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix (arkiv) og Naturstyrelsen
Det er faktisk kun et tegn på søens sundhed, at parasitten ikte trives.

Har du taget en dukkert i Esrum Sø en af de seneste dage, kan du meget vel tilføje parasitten ikte til dyreholdet i dit hjem.

Sandsynligheden for at de små kryb har gennemboret din hud er nemlig høj.

Dog skal det noteres at ikten dør i forsøget på at tage ophold og følger dig dermed ikke levende hjem. Menneskets immunforsvar gør nemlig kål den lille parasit.

Det skriver TV 2/Lorry.

Naturstyrelsen Nordsjælland har fået flere henvendelser om ikterne, der giver udslæt - et fænomen der kaldes "swimmers itch".

- Det er ikke noget vi hører om så ofte. Men vi har fået tre-fire henvendelser om ikteangreb i den seneste uge fra området ved Nødebo i den sydvestlige del af Esrum Sø, siger Ole Andersen, skovfoged ved Naturstyrelsen Nordsjælland, til tv-stationen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Naturstyrelsen Nordsjælland anbefaler, at man ikke trækker ænder til badestedet ved at fodre dem. Ænder kan nemlig bære de mikroskopiske ikte-larver. Modelfoto: Shutterstock/Ritzau Scanpix

Ligner myggestik

En ikte er en fladorm, som kan blive op til op ti centimeter lang, men i det stadie, hvor de angriber er de så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje.

- Udslættet ligner nærmest store myggestik og klør en uges tid. I værste fald kan der også være lidt betændelse i det, forklarer Ole Andersen.

Pas på børnene

Han opfordrer badende til at tjekke sin krop en ekstra gang, når man kommer op af vandet. Og forældre bør være ekstra opmærksomme på deres børn:

- Når man har været ude at bade skal man tørre sig grundigt med det samme. Har man børn, skal lade være med at lade dem rende rundt i vandkanten og lege længe.

Ikter er jo et naturligt fænomen, som man kender fra hele verden. Ikter forekommer oftest i rene søer, hvorfor det af nogle tolkes som et sundhedstegn for søen, skriver TV 2/Lorry.

Ikter flere steder

Silkeborg Kommune advarede allerede for snart seks uger siden om ikter i Ørnsø ved Silkeborg.