Politiske fjender får skyld for bomber i Thailand
Thailands premierminister skyder skylden for bombeattentaterne i Bangkok på sine politiske modstandere. Samtidig frygter politiet nye angreb.

Befolkningen i Thailand vågnede mandag op til værre tømmermænd end resten af verden. Nytårsaften blev hovedstaden Bangkok mål for ni forskellige bombeangreb, og alle nytårsfestligheder blev aflyst.

Tre mennesker mistede livet ved eksplosionerne, og aftenens voldsomste angreb ved en busstation dræbte én og sårede mindst 13 mennesker. I alt blev 38 mennesker såret i attentaterne nytårsaften, og blandt dem er ni udlændinge fra henholdsvis Ungarn, Storbritannien og Serbien.

Den thailandske premierminister Surayud Chulanont mener ikke, at det er muslimske oprørere, der står bag. De militante grupper har ellers udført flere terrorangreb i den sydlige del af landet, hvor de kæmper for større selvstændighed i det buddhistiske Thailand.

Ifølge premierministeren, der kom til magten efter et militærkup i september, så er det de politiske fjender af det nye styre, som slog til nytårsaften.

Eks-minister mistænkes

Surayud ønskede mandag ikke at nævne navne, men ifølge BBC mistænker han »alle dem, der har mistet deres magt«. Blandt dem er sandsynligvis landets tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, der blev væltet under militærkuppet i efteråret. Shinawatra følte sig tydeligvis ramt af anklagerne, for mandag kaldte hans advokat beskyldningerne for »en smædekampagne« af den thailandske regering, skriver Reuters.

Ifølge den nye premierminister bakkes anklagerne op af Thailands efterretningstjenester. De har angivet, at angrebene var udført af »grupper, der har mistet deres politiske magt«, skriver BBC. Både efterretningstjenesterne og premierminister Surayud udelukker, at folk udenfor Thailand har en finger med i planlægningen eller udførselen af bombeangrebene.

Flere lokale analytikere peger på, at attentaterne kan være udført at magtfulde forretningsfolk, der ikke ønsker, at det nye styre graver i deres korruptions-skandaler.

Frygter flere angreb

Bangkoks borgmester samt Australien, Storbritannien og USA opfordrede mandag alle sine statsborgere i Thailand til at holde sig inden døre. Det thailandske politi tog også situationen dybt alvorligt og satte flere end 6.000 kontrolposter op i Bangkok. Ifølge vicechefen for det nationale politi var angrebene nytårsaften de værste i hans 40 år lange karriere.

Bus- og togstationer bliver nu undersøgt af bombehunde for at forhindre en større katastrofe. Ifølge nyhedsbureauet AFP, der har talt med en anonym kilde i Thailands efterretningstjeneste, så betragter myndighederne Bangkoks offentlige transportsystem som »sandsynlige mål« for nye bombeattentater.

Ingen har endnu taget ansvar for bomberne nytårsaften.