Politisk storm lammede kødkontrol
Oppositionspolitikere og medier medskyldige i den manglende fødevarekontrol, konkluderer eksperter.

Man kan roligt tale om et politisk selvsving i sagen om den kritiserede fødevarekontrol og forbrugerminister Lars Barfoeds (K) fyring. Ekspertgruppen, der de seneste måneder har kulegravet sagen, konkluderer, at hele den politiske storm og medieinteresse i sig selv var med til at lamme Fødevarestyrelsen. Dermed fik styrelsen endnu sværere ved at rette de problemer, som hele balladen handler om.

Således skriver eksperterne blandt andet, at ledelsen ikke var i stand til at skærme medarbejderne i styrelsen, så de kunne koncentrere sig om at rette op på forholdene. Ekspertgruppen under ledelse af konsulentfirmaet Deloitte konkluderer, at hele Fødevarestyrelsen gik i baglås og indførte et "nulfejlssystem" blandt medarbejderne.

»Det er således indtrykket, at såvel politikernes som mediernes interesse har påvirket både medarbejdere og ledelse meget,« skriver ekspertgruppen.

Carl Henrik Skovdahl er formand for Fødevareimportørerne i Danmark. Han har mærket rigeligt til, at det politiske pres i sig selv har ødelagt kontrolarbejdet og evnen til at rette op på problemerne.

»Hele kødsagen har været et voldsomt pres på styrelsen. På de 11 fødevareregioner har tre-fire ansatte hvert sted ikke lavet andet end at finde papirer frem til journalisters aktindsigt. Og når de så også bliver presset sådan fra politisk side, er der da intet at sige til, at de ikke har kunnet nå deres kontroller,« siger Carl Henrik Skovdahl.

Barfoeds ansvar?
Selvom eksperterne placerer ansvaret i Fødevarestyrelsens ledelse, så mener Dansk Folkepartis fødevareordfører, Christian H. Hansen, at ansvaret skal placeres hos den nu forhenværende minister, Lars Barfoed.

»Han skal da stikke hovedet ind i styrelsen og sikre sig, at tingene kører, som de skal,« siger DF?eren.

Scialdemokraternes Karen Hækkerup mener ligesom Enhedslistens Per Clausen, at det store pres på regeringen skyldes, at oppositionen aldrig har været med til at lave fødevarepolitikken.

»Når vi ikke engang bliver inviteret til forhandlinger, bliver vi jo nødt til at bruge samråd og spørgsmål for at få noget at vide. Og når selv Dansk Folkeparti mener, at de er blevet holdt udenfor, så tænk på os,« siger Karen Hækkerup.

Direktør for Fødevarestyrelsen Anders Munk Jensen vil ikke kommentere beskyldningerne.

»Der står en masse spændende ting i rapporten. En del af det er jeg enig i - andet er urealistisk. Men som den politiske situation er nu, så kan jeg ikke udtale mig mere,« siger han.

Skrevet i samarbejde med Lars Fogt - lafo@avisen.dk