Politikere vil tage afvist abortlæges sag op

En kinesisk abortlæge har fået en elendig behandling af sin asylsag i Danmark. Det mener flere fra oppositionen, som vil bede integrationsministeren se på sagen.

Af Anna Rossman Thejsen, anro@avisen.dk

En kinesisk kvinde flygtede for fem år siden fra sit hjemland, hvor hun som læge blev tvunget til at foretage aborter på fostre på op til seks måneder. De danske ulændingemyndigheder nægter hende asyl. Det er helt urimeligt mener Både SF, De Radikale og Socialdemokraterne, der nu vil tage sagen op over for integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech (V), som hidtil har afvist at blande sig i sagen.

»Den danske regering bør meddele Kina, at man mener der er tale om forbrydelser mod menneskeheden, når der gennemføres aborter på fuldt udviklede fostre som følge af et-barns-politikken. Men i stedet for at sætte fokus på den umenneskelige politik, har de danske myndigheder valgt at straffe en enkelt kvinde, der nu ikke kan leve med sin mand og sine børn i Danmark,« siger SF s udlændingeordfører Astrid Krag.

Mens Li Hongs mand og to små børn har fået opholdstilladelse i Danmark, har hun selv fået afslag på asyl med den begrundelse, at hun har deltaget i forbrydelser mod menneskeheden .

Li Hong fik endeligt afslag på asyl i december 2007 og skulle være udvist. Men hun kan ikke vende tilbage til Kina, hvor hendes familie er politisk forfulgt.

Derfor lever hun nu som en ud af kun 20 udlændinge på såkaldt tålt ophold i Danmark. Udlændinge på tålt ophold er normalt dømt for for eksempel mord eller anden kriminalitet, men kan ikke udvises, fordi de er i fare for at blive forfulgt eller torteret i deres hjemland.

Li Hong fortalte i går til Nyhedsavisen, at hun som ung læge i Kina blev tvunget til at udføre aborter på op til seks måneder gamle fostre på grund af landets ét-barns-politik. Men da der ikke er en øvre grænse for, hvor sent man må foretage en abort i Kina, har hun ikke begået noget ulovligt efter kinesisk lov. Li Hong har også den danske statsadvokats ord for, at hun ikke kan retsforfølges for sine gerninger i Danmark.

R: Elendig retssikkerhed

De Radikales udlændingeordfører Morten Østergaard mener, at der er noget galt med retssikkerheden i Danmark.

»Det virker som om, at retssikkerheden er elendig. Jeg tager afstand fra det, hun har gjort, men hun er jo ikke dømt for noget. Jeg mener, der er al mulig grund til at se nærmere på Li Hongs sag,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændingeordførerne fra Venstre, De Konservative og DF.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.