Politikere kræver garanti

Beskyldningerne om svindel med dansk bistand bør undersøges, mener politkere ? men ikke ministeren.

Af Michael Lundog Sara Schlüter
milu@avisen.dk
@BRØD:Europa-Parlamentet reagerede i kraftige vendinger, da det i sommer hørte om rygterne om korruption og magtmisbrug i Zimbabwe Røde Kors.
»Parlamentet udtrykker bestyrtelse over Mugabes regimes skjulte forsøg på at tage kontrollen over Zimbabwe Røde Kors ved at gennemtvinge ansættelsen af regeringsmedlemmer,« hed det i en resolution.
Men den største bidragyder har ikke engang løftet øjenbrynene. Danske skatteydere sender 12 millioner kroner til Zimbabwe om året. Og Dansk Røde Kors spytter yderligere seks millioner i kassen fra indsamlinger og EU-midler. Efter Nyhedsavisens henvendelse kræver flere politikere nu handling:
»Hvis beskyldningerne er sande, er det en alvorlig sag. Derfor vil jeg afkræve udviklingsministeren en redegørelse,« siger SF s udviklingsordfører, Steen Gade.
»Det lyder ikke godt. Jeg forventer, at Udenrigsministeriet vil redegøre for sammenhængen i Udenrigsudvalget,« siger Socialdemokraternes udviklingsordfører Jan Petersen.
Men den redegørelse er der ingen planer om i Udviklingsministeriet. Her kender man godt nok til problemerne, men holdningen er, at det er en intern Røde Kors sag. Udviklingsminister Ulla Tørnæs havde fredag ikke lyst til at lade sig interviewe af Nyhedsavisen. I en email fra hendes pressesekretær står der, at ministeren kender til situationen i Zimbabwes Røde Kors, men at hun ikke vil foretage sig noget.