Politikere halverede kræftgaranti
Bestyrelsen i Hovedstadens Sygehusfællesskab besluttede for to år siden, at kun 45 procent af kræftpatienterne skulle behandles til tiden. Tidligere var kravet 95 procent.

Kun 45 procent af kræftpatienterne kunne få strålebehandling på Rigshospitalet inden for regeringens garanti for ventetider. Det besluttede Hovedstadens Sygehusfællesskab for to år siden og satte dermed ambitionen ned fra at sikre behandlingsgaranti til 95 procent til mindre end det halve, skriver Politiken.

Beslutningen blev truffet i enighed af bestyrelsen, som også talte politiske repræsentanter fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Ifølge et referat fra 2004 beklagede flere medlemmer af bestyrelsen beslutningen, men mente, at det var vigtigere »at stille realistiske krav end helt urealistiske krav, som vil demotivere personalet.«

Udover at nedsætte garantien for strålebehandling besluttede bestyrelsen også at slække på målene om antallet af patienter, der skulle til forundersøgelse inden for tidsfristen. Målet blev nedjusteret fra 95 til 70 procent, og antallet af patienter, der ville få deres operation eller kemoterapi til tiden, blev reguleret fra 95 til 90 procent.