Politiker vil låse udviklingshæmmede inde: "Det er mere værdigt"

Søster til mentalt handicappet mener, at systemet behandler de retarderede forkert: Det er at behandle børn som voksne mennesker, siger hun.
Kirsten Normann Andersen vil give socialtilsynet beføjelser til at låse døre på blandt andet døgninstitutionen Landsbyen Sølund i Skanderborg.
Kirsten Normann Andersen vil give socialtilsynet beføjelser til at låse døre på blandt andet døgninstitutionen Landsbyen Sølund i Skanderborg. Foto: Folketinget og Google Street View

De seneste dages debat om om det vil være rigtigt, at låse retarderede, voksne mennesker inde, når de mentalt fungerer som små børn, for på den måde at skåne dem, får nu politisk opbakning fra SF.

Det er i strid med Grundloven, at frihedsberøve borgere, men en låst dør kan i visse tilfælde være en mere værdig løsning for udviklingshæmmede mennesker, mener Kirsten Normann Andersen, folketingsmedlem for SF og partiets handicapordfører:

- Det er vigtigt, at man også kan anvende skøn. I visse tilfælde siger både personale og pårørende, at låste døre er den bedste løsning, hvis vi både skal sikre et værdigt liv og samtidig beskytte de pågældende borgere, og derfor vil jeg gerne give socialtilsynet de beføjelser, siger Kirsten Normann Andersen til TV 2 Østjylland.

- Der skal en lovændring til, for lige nu siger loven, at socialtilsynet skal sørge for, at man ikke anvender låste døre som magtanvendelsesmiddel, men nogle gange kan det være bedre end for eksempel en GPS, hvor man jo stadig kan nå at stikke af og også komme til skade.

Fundet i undertøj

Rikke Naundrup har tidligere fortalt til tv-stationen, at hendes 23-årige søn i oktober forlod døgninstitutionen Landsbyen Sølund i Skanderborg, og blev fundet bange og kun iført undertøj i et skur.

Sønnen er diagnosticeret autist og udviklingshæmmet, og mentalt er han ikke mere end halvandet år.

Påbud om drejelåse

Tidligere har Landsbyen Sølunds yderdøre og låger været aflåst med nøgle, men Socialtilsyn Midt har krævet, at låsene udskiftet med såkaldte drejelåse, så beboerne selv kan låse dørene op, fordi alle voksne mennesker, også retarderede, skal have mulighed for at gå udenfor, når de vil.

Det er jo farligt

Jeanette Tikøb har en bror på Landsbyen Sølund. Hun ønsker, at låsene kommer tilbage på bostedet, efter broderen på et tidspunkt forsvandt i en halv time:

- Jeg frygter, at der sker en ulykke. At Allan bliver kørt ned. Han er vild med biler, med deres lys og lyde, og han opsøger dem aktivt. Men Allan forstår ikke trafikregler eller ved, hvad et lyskryds er. Det er jo farligt, siger Jeanette Tikøb til TV 2 Østjylland, og tilføjer:

- Det er omsorgssvigt af den her gruppe borgere at ignorere deres udviklingstrin. Det er at behandle børn som voksne mennesker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.