Politikadetten Mads træt af 'klovnefest': Nu søger jeg andet arbejde
- Selvom det her er noget af en klovnefest, har det ikke ændret på min lyst til at arbejde i politiet, siger 22-årige Mads Andersen, som er nyuddannet politikadet. Privatfoto
Det er en uge siden, at Mads Andersen skulle være gået i gang med sit nye arbejde som politikadet. Nu leder han efter et deltidsjob for at få økonomien til at hænge sammen, mens han overvejer fremtiden.

- Indtil nu har jeg ikke lavet andet end at træne, spise og sove. For der er ikke andet at lave.

22-årige Mads Andersen sidder i en lejlighed i Aabenraa. Her flyttede den nyuddannede politikadet ind for en uge siden sammen med sin kammerat og kollega, Thomas.

Samme dag skulle de være startet på deres nye arbejde med at aflaste politiet med grænsekontrol og bevogtningsopgaver. Men en uge inde i september forhindrer en konflikt om de nye politikadetters overenskomst fortsat Mads, Thomas og de 51 andre nye politikadetter i at komme i gang.

- Det er da frustrerende bare at sidde og vente. Politikerne bruger så mange kræfter på at snakke om at få flere politifolk til København, samtidig med at man har 53 politifolk, der lige er blevet afskediget. 

- De får jo heller ikke noget for de penge, de har brugt på at uddanne os, når vi bare sidder og kigger, eller måske går ud og finder et andet job, fortæller Mads Andersen.

Noget af en klovnefest

Selv om de nye politikadetter i første omgang får konfliktstøtte fra Politiforbundet på omkring 12.000 kroner om måneden før skat, er det nemlig svært at få økonomien til at hænge sammen for Mads Andersen med den nye lejlighed og de faste udgifter.

Derfor er både han og mange af de andre nyuddannede politikadetter begyndt at kigge sig om på jobmarkedet.

- Jeg er begyndt at lede efter noget deltidsarbejde. Enten på en efterskole eller noget andet vikararbejde. Jeg ved også, at der er rigtig mange, der har søgt ind hos G4S som vagt. Man får en bedre løn der, end man kan få som politikadet, og man kan bruge meget af det, vi har lært på uddannelsen. Så jeg kan godt forestille mig, at nogen bare bliver der og gør en anden karriere, siger han.

Usikkerheden har dog ikke fået Mads Andersen til at opgive drømmen om at blive politibetjent, som i første omgang fik ham til at søge ind som politikadet.

- Selvom det her er noget af en klovnefest, har det ikke ændret på min lyst til at arbejde i politiet. Hvis der ikke kommer en løsning, så vi bliver ansat ved grænsen, håber jeg, at vi kan begynde på en overgangsuddannelse, så vi kan overgå til betjentuddannelsen, siger han.

Soldater byder sig til

Fra sin lejlighed i Aabenraa har Mads Andersen i den forgangne uge kunnet følge med i en række nye meldinger om grænsekontrollen, som er lagt op til at være politikadetternes hovedopgave. Hvis de altså kommer i arbejde.

Først meldte EU-Kommissionen ud, at Danmark og andre EU-lande skal droppe grænsekontrollen 12. november. Siden har regeringen fredag præsenteret en plan for, hvordan 160 soldater skal aflaste politet og hjælpe til med grænseindsatsen og bevogtningsopgaver.

Mads Andersen frygter dog ikke, at der ikke er noget at lave for ham og de øvrige politikadetter, hvis der kommer en løsning på konflikten mellem Politiforbundet og Moderniseringsstyrelsen.

- De politifolk, vi har arbejdet sammen med, har altid sagt, at lukker de grænsekontrollen, så har de rigeligt at sætte os til. Såsom fangetransporter, vagtopgaver eller trafik- og grænsekontrol inde i landet, som man også har brugt tidligere.

- Der var for eksempel nogle betjente hernede, der skulle køre en asylansøger fra Padborg til København, og det tager jo en hel arbejdsdag. Hvorfor får man ikke sådan nogle som os til at gøre det?, lyder det fra Mads Andersen.

Uniformen ligger i Brøndby

Han er i hvert fald klar til at løse opgaven, hvis der findes en løsning på konflikten, og han kan få sin politiuniform tilbage. Den er nemlig ikke fulgt med til Aabenraa, men ligger fortsat på Politiskolen i Brøndby.

- På vores dimissionsdag skulle vi have haft politiskilt og politimyndighed. Men i stedet fik vi at vide, at vi skulle aflevere uniformen og et stykke papir, hvor der stod ’bestået’. Nu ligger vores uniformer i nogle kasser et sted på skolen og venter på, at vi en dag måske bliver ansat. Eller vender tilbage til skolen, siger Mads Andersen.

via Listen To News