Politik Fogh vil skåne Thorning-Schmidt

Det er ønsket om fair play, der indtil nu har fået statsministeren til at afvise en direkte debat med Helle Thorning-Schmidt (S). Hun har nemlig ikke noget politisk projekt at bidrage med i en debat. »Arrogant« og »en skævert« lyder det fra ekspert i politisk kommunikation.

Af Morten Skærbæk

mosk@avisen.dk

@BRØD:Når statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) indtil nu har takket nej til at deltage i en debat med Socialdemokraternes formand, skyldes det – ud over et stramt program – ønsket om »fair play«. Helle Thorning-Schmidt (S) har nemlig ikke en klar politik at byde ind med i en debat.

Sådan lød begrundelsen fra statsministeren, da han tirsdag på sit ugentlige pressemøde blev bedt om at forklare, hvorfor han ifølge Socialdemokraterne seks gange inden for de seneste måneder har takket nej til direkte debatter imellem de to i aviser og tv.

Statsministeren henviste til, at han tilbage i 2005 rent faktisk havde en debat med S-formanden på Venstres sommertræf.

»Det var en udmærket debat, men jeg må konstatere, at der jo ikke siden er set noget som helst samlet politisk projekt fra Socialdemokraternes side. Og der bliver jo ikke rigtig noget at debattere, når det står totalt uklart, hvad Socialdemokraterne egentlig står for.(...) Det sejler fuldstændigt,« sagde han og afviste samtidig, at netop dette kunne være oplagt for ham at udstille i en debat:

»Det kunne da være meget fristende, men jeg synes på den anden side, at hvis der skal være fair play, så skal der også være to klare alternativer over for hinanden.«

Helle: »Pladder«

Helle Thorning-Schmidt giver dog ikke meget for statsministerens begrundelser.

»Pladder,« lyder hendes kommentar.

»Der er en masse klare forskelle på, hvad Venstre og Socialdemokraterne vil. Eksempelvis i forhold til den stigende ulighed og Irak. Jeg synes, han skulle komme ud af sin beskyttede tilværelse i Statsministeriet og tale politik med os andre,« siger hun.

Ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC Rasmus Jønsson kalder statsministerens kommentarer for »en skævert«.

»Det virker i hvert fald lidt arrogant efter et halvt år med dårlige sager for regeringen at gå ud og anklage de andre for ikke at have styr på tingene. Men det ligger helt i forlængelse af regeringens strategi om at udstille Helle Thorning-Schmidt som uduelig,« siger han.

Han tilføjer, at statsministerens ønske om fair play næppe går ind hos vælgerne.

»Der er jo ikke nogen, der tror på, at han pludselig vil være venlig over for Helle Thorning-Schmidt. Det er for tydeligt, at det er for at skade hendes troværdighed,« siger han.