Politiformand råber op: Vi er en skraldespand for psykisk syge
Politiformand Claus Oxfeldt raser over, at psykisk syge bliver tørret af på politiet. "Politiet er blevet en slags skraldespand for alle sociale og sundhedsmæssige besparelser", skriver han i et debatindlæg. (Foto: Scanpix: Sophia Juliane Lydolph)
I et debatindlæg i Altinget raser politiformand Claus Oxfeldt over, at psykisk syge bliver svigtet af systemet. "Der er kun politiet tilbage til at rykke ud og ”tackle” mennesker, som burde have hjælp fra uddannet sundhedsfagligt personale", skriver han.

- Politiet er blevet en slags skraldespand for alle sociale og sundhedsmæssige besparelser, fordi vi er de eneste, som skal være til rådighed. 

Sådan lyder det fra politiformand Claus Oxfeldt, der tager bladet fra munden i et debatindlæg i netavisen Altinget. Han er frustreret over, at det offentlige ikke tager sig ordentligt af de psykisk syge, som derfor ender med at blive politiets problem.

- Efter min mening er det tæt på skammeligt for et velfærdssamfund at svigte psykisk syge mennesker i nød på den måde. At mase dem i forbindelse med besparelser og effektiviseringer og sende dem i armene på en offentlig myndighed, som ikke er behandler, skriver han. 

Tre sager dagligt om psykisk syge

Opråbet kommer efter en artikel i fagbladet Dansk Politi, som beskriver en situation, hvor politiet fik tre sager dagligt sidste år om psykisk syge, de skal gribe ind over for. Det mener politiet skyldes nedskæringer i psykiatrien, som ikke længere er i stand til at tage sig af de psykisk syge.

- Det er et svigt af de svage, som det ellers er skrevet ind i det danske dna, at vi skal passe på, hjælpe, løfte og gøre alt for at give et værdigt liv. Nu efterlader vi dem i stigende grad hos politiet. Det er samfundsmæssigt og menneskeligt meget dyrt, skriver Claus Oxfeldt i sit debatoplæg. 

Arbejdet med de psykisk syge tager efterhånden så meget af politiets tid, at det går ud over deres andre arbejdsopgaver. 

- Antallet af tvangsindlæggelser, som kræver politiets medvirken, vokser løbende. Antallet af tilkald til bosteder for psykisk syge vokser eksplosivt. Antallet af udrykninger og tilkald til områder, hvor psykisk ustabile mennesker skaber utryghed, vokser ligeledes eksplosivt, skriver Claus Oxfeldt. 

"Rul besparelserne tilbage"

Derfor kræver politiformanden, at der bliver gjort noget ved problemet nu. 

- Deres møde med samfundet skal ikke være politiet og i situationer, som er eskaleret så dramatisk, at der bliver tale om konfrontation, siger han og fortsætter

- Der er et massivt behov for at gentænke og udvikle et helt nyt samarbejde og rulle besparelser i psykiatrien tilbage. Ellers svigter vi for mange.

via Listen To News