Politiet: Unge autonome er som fascister
Kort før rydningen af Ungdomshuset puster Københavns Politi til ilden og sammenligner de unge autonome med en fascistisk organisation.

Den anspændte situation mellem politiet og de unge autonome fra Jagtvej 69 spidser til.

Det er ikke længere kun de unge, der håner ordensmagten. Københavns Politis informationschef Flemming Steen Munch skyder nu tilbage og sammenligner de unge autonome med en fascistisk organisation.

»Jeg synes faktisk, at man helt fint kan sammenligne de autonome med en fascistisk organisation. Hvis man ikke er enig med dem i deres syn på tingene, så tøver de ikke med at gribe til vold og hærværk. Det er situationen omkring Ungdomshuset et ganske godt eksempel på,« siger Flemming Steen Munch i den seneste udgave af bladet Dansk Politi, der uddeles til politifolk over hele landet.

Flemming Steen Munch vil ikke stemple alle unge, der kommer i Ungdomshuset. Men han mener, at de unge autonome har brugt så meget vold og hærværk i deres kamp for huset, at de har tilsidesat de helt grundlæggende demokratiske spilleregler.

»To retsinstanser siger, at de skal ud. Men de påberåber sig alle deres demokratiske rettigheder, samtidig med, at de ikke vil rette sig efter rettens ord. Det ligner vold for voldens skyld,« siger Flemming Steen Munch, der er frustreret over, at de unge ikke adlyder politiet.

»Vi oplever, at de unge i dag betragter en henstilling fra politiet som et forhandlingsoplæg, og de påberåber sig deres demokratiske rettigheder for et godt ord. Samtidig mener de, at de på deres mandagsmøde i Ungdomshuset har retten til at beslutte sig for at udøve vold og hærværk, hvis de ikke er enige i andres synspunkter. De har gjort Nørrebro til en slagmark,« siger Flemming Steen Munch.

Hvilke konkrete fascistiske træk ser du hos de autonome omkring Ungdomshuset?

»Fascismens virkemidler er, at man med vold undertrykker andres meninger. De autonomes protester er netop baseret på vold og hærværk. De smadrer butiksvinduer og overmaler bygninger. Jeg synes, at der er god belæg for sammenligningen. Deres virkemidler minder om fascisterne i 30 ernes Tyskland,« siger han.

I bruger meget arbejde på at dæmpe konflikten. Men kan disse udtalelser ikke få konflikten til at blusse op?

»Jeg er nødt til at tage udgangspunkt i den virkelighed, vi oplever. Problemet er, at man kan tale nok så meget om dialog, men det kræver, at begge parter er villige til at lytte. Og det gør de autonome ikke,« siger Flemming Steen Munch.

Læs også: