Politiet spilder tiden på elendigt udstyr
Politiudstyr ¿ Det teknologiske udstyr er så gammelt og støvet, at danske betjente spilder deres tid. Det går ud over borgernes retssikkerhed, siger kritikere

I Glostrup bruger betjentene en nedslidt skrivemaskine, når de skal skrive navnet på en anholdt, de har taget et billede af. Politifolk må vente en uge på svar, når de skal tjekke fingeraftryk. Og hver eneste dag spilder betjente overalt i landet tid på at taste de samme oplysninger ind i forskellige computersystemer.
»Vores udstyr ligner noget fra Olsen Banden,« siger Jacob Trøst Nielsen, politiassistent i Glostrup Politi.
Næstformand i Politiforbundet, Peer Withagen kalder direkte it-udstyret for »forældet« og mener, at politiet ikke fungerer nær så effektivt, som det er muligt.
»Og det er et problem, fordi det er borgernes retssikkerhed, der står på spil,« siger Withagen.
Erik Bonnerup ¿ der som formand for Visionsudvalget har set på fremtidens politi ¿ kalder situationen »presserende«. Han mener, at politiet har »et stort, teknologisk efterslæb,« som der vil være store gevinster ved at rette op på.
»Det vil frigøre ressour­cer til det egentlige politiarbejde,« siger han.
Hos Rigspolitiet mener man, at politiets teknologiske niveau er »rimelig fornuftigt«.
»Det kan godt ske, at vi med nogle ting er kommet bagud, men vi er på vej,« siger vicerigspolitichef Erik Justesen med henvisning til, at der allerede er afsat penge til en række nye systemer. Der vil dog gå to til tre år, inden de er klar til brug.
En gennemgang af politiets udstyr, som Nyhedsavisen har lavet, viser, at de danske betjente i dag halter markant efter de svenske, som for længst har fået GPS¿er i bilerne og digitalkameraer. Det får nu Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til at kræve, at politiet sætter farten op på de mest akutte problemer. Justitsminister Lene Espersen (K) vil afvente en plan fra Rigspolitiet, men er enig i, at problemerne skal løses hurtigt.
Side 3 & 10-11