Politiet snart kun et klik væk
Microsoft er på vej med en knap i chatprogrammet Messenger, så brugerne kan anmelde chikane eller forulempelser. Et norsk forslag om at oprette en politistation på nettet kan bane vejen for en hurtig kontakt til politiet i cyberspace.

Klik. Danskerne skal kunne komme hurtigt i kontakt med politiet via chatprogrammet Messenger. Microsoft arbejder på at oprette en knap i Messenger, som kan bruges, hvis for eksempel børn og unge bliver chikaneret eller forulempet, når de chatter med fremmede.

Marketing director for Microsofts online services i Danmark, Signe Toftegaard Madsen, håber, at knappen er klar til sommer. Og nu ser det ud til, at et norsk forslag kan gøre den danske Messenger-kontakt til politiet hurtigere.

Den norske justitsminister er nemlig ifølge metroXpress positiv over for et forslag om at oprette en politistation på internettet, hvor Messenger og Skype kan bruges til at kontakte det norske politi.

»Hvis der i Norge kommer et sådant initiativ, som også anvender Messenger, vil vi bestemt kigge på det, og måske kan vi finde en måde, så vi kan oprette det tidligere herhjemme,« fortæller Signe Toftegaard Madsen fra Microsoft til DNY.

På nuværende tidspunkt arbejder Microsoft med at afklare lovgivningen, da virksomhedens server står i USA. Hvis noget bliver indberettet til politiet i Danmark, skal det også indberettes i USA.

Planen er, at et klik på alarmknappen i Messenger i første omgang skal sætte brugerne i kontakt med Red Barnet, som kan rådgive om situationen. Vurderer organisationen, at der er tale om for eksempel en seksuel krænkelse, kan de så etablere kontakten til politiet.

»Hvis man som ung er ude for en ubehagelig oplevelse, får vist noget uanstændigt på webcam eller lignende, kan det være vanskeligt at lave en formel anmeldelse til politiet. Når man sidder og er chokeret over en oplevelse, har man brug for støtte og vejledning,« siger Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Ifølge Signe Toftegaard Madsen kan alarmknappen i Messenger også være med til at give Microsoft et overblik over, hvor stort problemet med chikane eller forulempelser egentlig er i chatprogrammet.