Politiet mangler udstyr til at klare brand og terror
Ingen forbindelse · Politiets radioudstyr er nemlig så dårligt, at indsatsen bliver svær at koordinere. Udstyret skal skiftes nu, advarer eksperter

Betjente, der måtte løbe fra sted til sted med beskeder. Reddere, der ikke kunne kommunikere med det øvrige beredskab. Mobilnet, der brød totalt sammen.
Sådan så det ud i London, da bomberne sprang ved terrorangrebet i 2005. Og sådan vil det formentlig se ud i Danmark, hvis det samme skulle ske her.

For i dag har politi, brandvæsen og beredskab hver deres radiosystem, som udelukker, at de kan tale sammen. Det betyder, at en indsatsleder ved en stor ulykke skal stå med tre forskellige radioer og koordinere indsatsen. Samtidig er radiosystemet hos politiet så nedslidt, at det flere steder i København i sig selv er helt ubrugeligt.
»Vi står i en situation, hvor vi må spørge os selv, hvor længe politiet kan holde den flyvende. Vi må virkelig håbe, at katastrofen ikke rammer. Hvis det sker, bliver det mareridt, mareridt, mareridt,« siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.
Han peger på, at fyrværkeriulykken i Seest viste, at kommunikation er afgørende. Derfor skal beredskabet have systemer, som virker selv i 7. klitrække. Det gør de ikke altid i dag, siger kriminalassistent Jacob Trøst Nielsen, Glostrup Politi.

Ingen dækning

»Vi kan løbe ind i huller, hvor der ikke er dækning, og så kan vi ikke engang selv tale sammen inden for politiet,« fortæller han.
Mange steder bruger politiet derfor i dag mobiltelefoner for at tale sammen.
Men alle ved, at mobilnettet er det første, der bryder sammen under et terrorangreb, som næstformand Peer Withagen siger.
»Nettet bryder sammen, og så må fodfolk løbe frem og tilbage. Desuden er systemet så gammelt, at radioerne ikke længere bliver lavet. Hvis vi mangler en reservedel, bliver vi derfor nødt til at skille en anden radio ad. Derfor bliver beholdningen mindre og mindre,« fortæller han.

Erik Bonnerup, formand for Visionsudvalget, der sidste år udgav en rapport med anbefalinger til et bedre politi, forklarer, at udvalget allerede dengang skrev, at det var presserende at få udskiftet radiosystemet.
»Vi lægger jo ikke skjul på, at politiet teknologisk set er bagefter. De fleste af os mener, at tempoet er for langsomt, og at der er store gevinster vundet ved at udnytte ny teknologi bedre,« siger han.