Politiet bruger tåregas mod aktivister på græsk ferieø
Migranter er her ankommet til den afsides græske ø Pasos og venter på, at kystvagten henter dem og transporterer dem til en anden ø. Foto: Petros Giannakouris/AP
Politiet slår ned på demonstranter, der protesterer mod asylcenter - et såkaldt hotspot - på øen Kos.

Under en demonstration på den græske ferieø Kos har politiet taget tåregas i brug for at sprede demonstranter, der protesterer mod etablering af et center for migranter på øen, rapporterer lokale medier.

Der er tale om et såkaldt hotspot, hvor flygtninge og migranter, der kommer til Grækenland fra Tyrkiet, skal registreres og huses.

Det er de lokale på Kos ikke tilfreds med, men det skal alligevel bygges, selv om også borgmesteren på Kos protesterer.

Omkring 2000 demonstranter har deltaget i protestaktionen på stedet, hvor centret opføres omkring ti kilometer fra havnen i Kos.

Lokale medier fortæller, at nogle snese demonstranter forsøgte at bryde ind på byggepladsen, og så var det, at tåregassen begyndte at drive hen over stedet.

Grækenland har erklæret, at det vil opføre fem af de såkaldte hotspots.

De skal være med til at forhindre, at migranter i tusindvis uden videre sejler fra Tyrkiet i småbåde, går i land på de græske strande og så ellers forlader Grækenland for at fortsætte til de nordeuropæiske lande ude at være registreret.

Der er også planlagt hotspots på øerne Lesbos, Samos, Leros og Chios.

I sidste uge gav EU-landene Grækenland tre måneder til at få kontrol over den kaotiske situation med håndtering af migranter.

Lykkes det ikke Grækenland at få kontrol med sine grænser og efterleve anbefalingerne fra Bruxelles, risikerer landet at blive suspenderet fra Schengensamarbejdet, der gør det muligt at rejse rundt i Europa uden at vise pas ved landegrænserne.

Normalt er der kun paskontrol ved Schengens ydergrænser, men de øvrige Schengenlande har længe kritiseret Grækenland for ikke at være omhyggelig nok med at tjekke og registrere de mange flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer.

I 2015 ankom over en million flygtninge og migranter til EU. 3500 omkom ved forlis på havet.

I år er foreløbig omkring 70.000 migranter og flygtninge kommet til EU, og 400 mennesker har mistet livet under forsøget.

/ritzau/AFP