Politi: Læk i Thorning-sag kan være lovlig
Det er slet ikke sikkert, at den person, der lækkede statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteafgørelse, har begået noget strafbart. Foto: Colourbox
I visse tilfælde kan det være lovligt at lække fortrolige oplysninger, siger politidirektør i København.

Det er langt fra sikkert, at den person, der har lækket statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteafgørelse, bliver straffet for det.

Det kan nemlig være helt lovligt at lække fortrolige oplysninger, hvis der for eksempel er tale om "åbenbar almeninteresse". Det skriver Berlingske.

- Det er slet ikke sikkert, at der er tale om et strafbart forhold. Afhængigt af omstændighederne kan videregivelsen skatteafgørelsen være berettiget, siger Københavns politidirektør Johan Reimann.

- Man kan sagtens sende fortrolige oplysninger, uden det er uberettiget, tilføjer han, dog uden at ville komme med konkrete eksempler.

"Åbenbar almeninteresse" er en undtagelsesregel i straffeloven, der bliver brugt ganske sjældent. Men ifølge strafferetsekspert ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, er statsministerens skattesag interessant i den forbindelse.

- Oplysningerne om, at hun har betalt for lidt i skat, kan trække begge veje: De kan lækkes for at genere en politisk modstander, siger han til Berlingske og tilføjer:

- Men samtidig være relevante oplysninger for vælgerne især op til et valg, fordi de er relevante for, om man vil have hende i landets øverste embede. Det er en meget spændende og kompliceret sag.

Politidirektør Reimanns udmelding kommer efter, at Helle Thorning-Schmidt har valgt at offentliggøre den fulde ordlyd af Skats afgørelse i den meget omtalte skattesag.

I samme omgang har statsministeren også været og skyde rygterne om hendes mands homoseksualitet ned. Oplysningerne om manden Steven Kinnock stammer fra parrets tidligere revisor, Frode Holm.