Polio er tilbage i Europa med udbrud i Ukraine
Ukraine har meldt om to udbrud af polio. Det er første gang siden 2010, at sygdommen konstateres i Europa.
Sundhedsarbejdere kæmper for at udrydde polio på verdensplan. Her er det en pige i Pakistan, der bliver vaccineret. (Arkivfoto)
Sundhedsarbejdere kæmper for at udrydde polio på verdensplan. Her er det en pige i Pakistan, der bliver vaccineret. (Arkivfoto) Foto: B.K. Bangash/AP

To børn i det sydvestlige Ukraine er blevet lammet af polio. Det er det første udbrud af sygdommen i Europa i fem år, siger Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Udbruddet er sket, fordi kun omkring halvdelen af de ukrainske børn er vaccineret mod polio, og risikoen for videre spredning i landet er høj, siger WHO.

Der er dog kun lille sandsynlighed for, at smitten breder sig til nabolandene Rumænien, Polen og Slovakiet, oplyser organisationen.

Polio, der også er kendt som børnelammelse, er en meget smitsomt virussygdom som rammer nervesystemet og kan forårsage lammelse.

Udbruddet i Ukraine ses som et tilbageskridt i den globale kamp mod sygdommen.

I 2015 har der foreløbig kun været meldinger om polioudbrud i Pakistan, der har haft 29 tilfælde, Afghanistan, hvor otte tilfælde er registreret, Madagaskar med ni syge og Nigeria, der har meldt om et enkelt tilfælde af polio i år.

Det sidste tilfælde af børnelammelse i Danmark blev konstateret helt tilbage i 1976.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.