Polen overtager EU i dag
Yderst til venstre ses premierminister Donald Tusk, der i dag skal stå i spidsen for Polens EU-formandskab det næste halve år. Kvinden, han angiveligt har fortalt noget sjovt til, er Slovakiets premiereminister. Foto: Michel Spingler, AP / POLFOTO
Det store land Polen er en Benjamin, når det kommer til EU-sammenhænge. Men i dag skal landet overtage formandskabet i EU.

I EU skiftes de til at bestemme. Hvert halve år overtager et nyt medlemsland tjansen med at holde styr på troperne i de 27 lande og de forskellige ministre.

Fra i dag er det Polens tur til at overtage det såkaldte EU-formandskab det næste halve år. Det overtager de efter Ungarn, der har haft det den første halvdel af 2011. Og det er ikke uden betydning for Danmark, da vi skal overtage, hvor polakkerne slipper til nytår.

Polen har kun været medlem af Den Europæiske Union siden 2004 og vil gerne arbejde for en yderligere udvidelse af unionen.

Et EU-formandsland fornemmeste opgave er at tilrettelægge de vigtige ministermøder mellem EU's ministre. Det enkelte formandsland må også gerne foretage sin egen prioritering af, hvilke områder det vil arbejde med i løbet af perioden.

Der er dog konsensus om, at det ikke udelukkende skal handle om af fokusere på sit eget land og politiske succes.

Polens premiereminister har imidlertid udtalt, at han håber, EU-formandskabet vil være med til at booste hans egen politiske platform i hjemlandet og hjælpe ham med at beholde magten, når der skal afholdes valg i Polen til oktober.

Det skriver BBC News.

"Polen vil gerne fremstille sig selv som nogen med idéer, der er værd at bemærke. Og håber på øget fokus på EU's naboer til øst," fortæller BBC's udsending i Warszawa.

Kilde: BBC News.