Polen markerede mørkt Holocaust-kapitel
Polen markerede søndag 70-års-dagen for, at Nazi-Tyskland indledte deportationer fra jødisk ghetto i Warszawa.

Flere tusinde mennesker gik med i en mindesmarch, da Polen søndag ærede ofrene for de nazistiske massedeportationer af jøder fra Warszawas ghetto.

Den 22. juli 1942 begyndte nazisterne at sende jøder fra ghettoen til koncentrationslejren Treblinka - en operation, der alt i alt kostede 260.000 af jøderne fra Warszawas ghettoer livet.

De dræbte udgjorde knap tre fjerdedele af alle jøderne i Warszawa, som inden Anden Verdenskrigs udbrud havde et betydeligt jødisk miljø.

Blandt de officielle polske og israelske repræsentanter, der markerede 70-års-dagen for indledningen på massedeportationerne, var også et stort antal almindelige Warszawa-indbyggere.

- Vi har en forpligtelse til at være her, så ingen glemmer. Den generation, der overlevede krigen, er ved at forsvinde, så det er op til os at huske, hvad der skete, siger forlæggeren Krystyna Bratkowska, der deltog i mindesmarchen.

De tusinder af fremmødte gik samme rute som børnelægen Janusz Korczak 70 år tidligere gik sammen med 200 jødiske børn fra et børnehjem i ghettoen, til det sted hvor jøderne blev fragtet videre til koncentrationslejrene.

Blandt de jøder, der blev deporteret fra Warszawas ghetto, var 50.000 børn.

Halvdelen af de i alt seks millioner jødiske ofre for Holocaust var polske jøder.

/ritzau/AFP