Planter gemmer på livsvigtig medicin

Ældgamle medicinmænd i Mapuche-indianerstammen i Sydamerika og den nyeste viden om planters dna og slægtsskab skal hjælpe danske forskere med at finde ny medicin mod blandt andet Alzheimers sygdom og depression.

Naturen byder på uanede ressourcer i form af planter, der producerer livsvigtig medicin, som kan hjælpe os i kampen mod sygdomme som kræft, Alzheimer og hjerte-kar-problemer.

Og vi har indtil nu kun fundet toppen af isbjerget.

Revolution

Det har et forskerhold fra Det Farmaceutiske Fakultet ved Københavns Universitet tænkt sig at lave om på.

I et nyt forskningsprojekt skal de nemlig kombinere den nyeste viden inden for dna-forskning med gammel viden om plantemedicin.

»Der er sket en revolution i de seneste 10 år i vores viden om planternes dna og slægtskab. Med den nyeste viden om det kan vi langt bedre finde viden om deres virkning og frem til de planter, der er interessante som lægemidler,« siger forsker Nina Rønsted, som leder projektet.

Amaryllis er effektiv

Der findes omtrent 250.000 forskellige plantearter i naturen, der potentielt kunne indeholde lægemiddelstoffer. Omtrent en fjerdedel af al den medicin, vi bruger i dag, stammer oprindeligt fra planter.

Kræftmedicinen Taxol, der stammer fra en amerikansk taks-art, blev opdaget af amerikanske forskere og udviklet som lægemiddel i 1990 erne, men opdagelsen var rent held, påpeger Nina Rønsted.

»Derfor mangler lægevidenskaben en systematisk måde at kunne se, hvilke planter der er nært genetisk beslægtede, og som derfor har samme slags helbredende egenskaber. Der ligger muligvis et utal af midler derude,« siger hun.

Forskerholdet har foreløbig sammenlignet påskeliljers dna og deres evne til at hæmme udviklingen af demenssygdommen Alzheimers. Både vintergæk og påskelilje, der er i Amaryllis-familien, har man fra gammel tid med god effekt brugt mod hovedpine, og amerikanske forskere har for nylig fundet et kemisk stof mod Alzheimers i en anden plante fra Amaryllis-familien, der i dyreforsøg har vist sig 10 gange mere effektivt end den nuværende medicin.

»Det store forskningsprojekt vil kigge på hele familien af Amaryllis-blomster, som påskelilje og vintergæk hører under. Når man ud fra planternes genetiske slægtskab kan udpege dem, der med størst sandsynlighed vil indeholde nye potentielle lægemidler, så kan man gå i gang med de længerevarende og dyrere tests,« forklarer hun.

Medicinmænd

Forskningsprojektet vil blandt andet føre dem hele vejen til Australien, Sydafrika og ikke mindst Sydamerika, hvor de har et samarbejde med forskere, som har kontakt til medicinmænd i Mapuche-indianerstammen i Chile. Deres århundredlange erfaringer om, hvilke planter i Amaryllis-familien der virker, skal de danske forskere herefter bruge i deres videre jagt på naturens vidundermidler gennem dna-analyser.

faktaboks

Forskere ved Det Farmaceutiske Fakultet har vist i dyreforsøg, at en afrikansk te kan forebygge sukkersyge.

Aktive stoffer i teen virker både fedtreducerende og blodtrykssænkende, hvis kosten også er fornuftig.

Forskere ved fakultetet har også vist, at kosttilskuddet gingo bilopa trænger ind i hjernen.

Her påvirker naturlægemidlet de samme receptorer, som giften stryknin gør.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.