Plages af farligt arbejde: Nu lover minister plan inden sommerferien
"Vi politikere arbejder altså godt ind i juli, så bare rolig, vi skal nok nå det," sagde ministeren om sit løfte om at komme med initiativer, der kan forbedre arbejdsmiljøet i byggebranchen. Foto: Ida Guldbæk Andersen/Scanpix/arkiv
Beskæftigelsesministeren var kaldt i samråd for at give svar på, hvad han vil gøre for at forebygge arbejds- og dødsulykker i byggeriet.  

Sikkerheden halter gevaldigt i byggeriet, der plages af flere og flere ulykker, og som får suverænt flest bøder for dårligt arbejdsmiljø.

Derfor vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) allerede inden sommerferien sætte gang i en omfattende indsats for at styrke sikkerheden i byggebranchen.

Det sagde han tirsdag, da han var indkaldt til samråd i Beskæftigelsesudvalget

En række artikler i Avisen.dk og Ugebrevet A4 havde fået Christian Juhl (EL) og Karsten Hønge (SF) til at kræve svar på, hvordan ministeren ville forbedre arbejdsmiljøforholdene i den farlige byggebranche, hvor antallet af arbejdsulykker er steget fra 4.539 i 2011 til 5.177 i 2016.

 - Byggeriet plages af alvorlige ulykker og dødsulykker, og det har en meget høj prioritet for mig. Jeg vil sammen med forligskredsen igangsætte en indsats allerede inden sommerferien til, hvordan vi kan forbedre sikkerheden i byggebranchen, sagde Troels Lund Poulsen.

Tre pejlemærker

Og Troels Lund Poulsen kunne da også løfte sløret for tre overordnede pejlemærker, der skal danne rammen om en ny stor plan for arbejdsmiljøet i byggeriet.

For det første skal Arbejdstilsynet til at kontrollere hele byggepladser i stedet for enkeltvirksomheder.

For det andet skal arbejdsgiverne have bedre redskaber til at forbedre arbejdsmiljøet.

Og for det tredje, så skal Danmark bruge de gode eksempler og lade sig inspirere af nabolandet Sverige, der klarer sig markant bedre på området.

Men selvom ministeren lover initiativer inden sommerferien, vil han fortsat bruge god tid på at inddrage et ekspertudvalg og arbejdsmarkedets parter i drøftelserne.

- Det vigtigste er, at vi får nogle konkrete og håndfaste anbefalinger. Vi skylder danskerne en gennemtænkt indsats for hele området, sagde Troels Lund Poulsen.

Hvorfor vente?

Netop ventetiden var flere i oppositionen meget uforstående overfor. 

Christian Juhl (EL) lagde blandt andet stor vægt på nedskæringerne i Arbejdstilsynet og efterspurgte flere resurser og hurtigere handling.

-  Man kan nedsætte nok så mange ekspertudvalg, men hvorfor smider man ikke pengene ind i det nu? Vi kan tælle ulykkerne, inden du (Troels Lund Poulsen, red.) kommer med noget konkret, sagde han under samrådet.

Lennart Damsbo-Andersen (S), som er medlem af forligskredsen var overordnet glad for planerne, og så frem til et konstruktivt samarbejde. 

Lige nu oplever man nemlig en stigning både i forhold til psykisk og fysisk nedslidning generelt, og i antallet af arbejdsulykker indenfor byggeriet, forklarede han.

- Men hvis vi skal ændre kulturen i byggeriet, skal vi også forebygge og ikke kun 'slukke brande'. Jeg er derfor meget spændt på vores diskussion omkring ressourcer, sagde Lennart Damsbo-Andersen (S) til Avisen.dk efter samrådet.

via Listen To News