Pinochet forsvarer sig fra graven
Selvom diktatoren Augusto Pinochet er død, fortsætter han med at forsvare sine handlinger. I et afskedsbrev skriver han, at hans kup var nødvendigt.

Augusto Pinochet døde 10. december, men han bliver ved med at skabe debat i Chile. Søndag offentliggjorde hans familie et afskedsbrev fra eks-diktatoren, som han skrev inden sin død.

I brevet forsvarer Pinochet sit diktatur, hvor omkring 3.000 chilenere blev dræbt, og adskillige tusind blev tortureret. Brevet er offentliggjort i flere chilenske aviser, og Pinochet skriver, at hans militærkup var en nødvendighed for at bekæmpe kommunismen. I sit kup i 1973 væltede Pinochet Chiles daværende præsident, Salvador Allende.

Mordene i kølvandet på kuppet var helt naturlige, skriver den afdøde general.

»Brugen af forskellige former for militær kontrol, så som midlertidige tilbageholdelser, eksil og henrettelser ved krigsret var nødvendige,« skriver Pinochet i afskedsbrevet ifølge Reuters.

Chile er stadig splittet efter Augusto Pinochet. Mens en stor del af befolkningen afskyr den afdøde diktator, viste omkring 60.000 mennesker ham respekt ved hans kiste før begravelsen.

I brevet skriver han om de mange ofre for hans regime, at det aldrig vil bliver opklaret, hvorfor de døde, men »alvorlige konflikter er sådan, og de vil altid være det: De giver mulighed for udnyttelse og overdrivelse«.

Eks-diktatoren understreger, at han er stolt af sine handlinger »for at stoppe marksist-leninisimen i at få total magt«.

Brevet indeholder kun en lille smule selvransagelse, da Pinochet skriver:

»Trods alt ville jeg ønske mere visdom, hvis jeg skulle gentage oplevelsen«.