Pinligt Cavling-svigt

Man orker næsten ikke at argumentere for det indlysende – nemlig at Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose, skulle have haft den fornemme Cavling for sit formidable forsvar for ytringsfriheden. Ikke siden legendariske Børge Outze illegalt grundlagde dagbladet Information under den nazistiske besættelse, har et dansk medie og en dansk journalist kæmpet så stærkt for det frie ord – selve demokratiets fundament.
Som enhver husker, oplevede Danmark den største udenrigspolitiske krise siden Anden Verdenskrig for godt et år siden, da et ubehageligt stort antal muslimer i Europa og Mellemøsten udtrykte et hidtil uset had mod danskerne. Krisen var skabt, fordi Jyllands-Posten havde bragt 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed – som et led i en diskussion om selvcensur i forhold til islam. Ideen var udtænkt af Flemming Rose – og selv en blind høne kunne jo efterfølgende forvisse sig om relevansen i den diskussion. Under de voldsomme uroligheder stod Rose fast på en fornem argumentation for ytringsfriheden. Hans modstandere var desværre ikke kun de mest forbenede imamer og diktatoriske ministre i den arabiske verden, men også typer som Dansk Industris direktør og Politikens chefredaktør. Kræmmere!
Deprimerende nok kunne Cavling-komitéen ikke tage sig sammen til at tildele Rose dette års pris. I stedet for at give den islam-kritiske Jyllands-Posten den oplagte hæder, valgte man at hylde den islam-omfavnende Politiken for en yderst tvivlsom dækning af flygtningebørns vilkår i Danmark. Det er politisk korrekthed af værste skuffe – og et pinligt lavpunkt for en svag Cavling-komité.