Pind nægter at fortælle om garanti mod Snowden-tortur
Justitsminister Søren Pind har torsdag været i samråd om whistlebloweren Edward Snowden. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Justitsminister understreger i Snowden-samråd, at Danmark ikke udleverer personer, hvis de risikerer tortur.

Et amerikansk regeringsfly, der landede i Københavns Lufthavn i sommeren 2013, havde til formål at transportere whistlebloweren Edward Snowden til USA.

Men om Danmark forud for landingstilladelsen havde fået en garanti for, at Snowden ikke ville blive udsat for umenneskelig behandling eller risikere dødsstraf, hvis USA fik fat i ham, afviser justitsminister Søren Pind (V) at svare på under et samråd torsdag.

Han henviser til, at det vedrører Danmarks forhold til fremmede magter.

- Men selvfølgelig overholder vi dansk lov, siger Søren Pind.

Her henviser han til udleveringsreglerne, der siger, at Danmark ikke udleverer personer, hvis de risikerer dødsstraf, tortur eller umenneskelig behandling.

Men udlevering af Snowden blev aldrig aktuelt, da han aldrig kom til København, og det amerikanske fly måtte lette med uforrettet sag.

- Det er et hypotetisk spørgsmål, eftersom Snowden som bekendt ikke opholder sig i Danmark, men i Rusland, siger Pind.

Justitsministeren får under samrådet en række spørgsmål fra SF, Enhedslisten og Alternativet, der mener, at sagen er principiel.

- Folk er blevet hapset rundt omkring i verden, og sådan gør vi selvfølgelig ikke i Danmark, siger Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Samrådet udstiller, at justitsministeren og venstrefløjspartierne ser meget forskelligt på sagen om Snowden.

- Jeg deler ikke den helgenkåring, der sker af Snowden, siger Søren Pind.

- Jeg opfatter Amerika som en retsstat, og min generelle opfattelse er, at folk må stå til ansvar for de forbrydelser, de har begået i demokratiske retsstater, tilføjer justitsministeren.

Alternativets retsordfører Josephine Fock ser anderledes på sagen.

- Modsat USA, og tilsyneladende også Søren Pind, ser jeg ikke Edward Snowden som en gemen kriminel, snarere en mand, der fortjener anerkendelse.

- Han har sat sit liv på spil for at afsløre systematisk og vilkårlig masseovervågning, og jeg synes ærligt talt, at det er beskæmmende, at Danmark samarbejder med USA på denne måde, lyder det.

Det er et privat firma ved navn Naviair, der giver tilladelse til, at fremmede landes fly kan lande i Danmark. Når der er tale om et fly fra et ikke EU-land, sker det efter at have forhørt sig hos Udenrigsministeriet.

Edward Snowden har offentliggjort dokumenter fra den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA, der blandt andet har afsløret aflytning af statsledere som Tysklands kansler Angela Merkel og klimatopmødet i København.

/ritzau/