Pille mod kokainmisbrug på vej

På et laboratorium på Københavns Universitet er en ung dansk forsker ved at finde et vidundermiddel mod kokainmisbrug – et stof, forskere har kæmpet for at finde i årevis.

Rotter dør af sult for at få fat på det. Mennesker ofrer kærlighed, mad, søvn og arbejde for at få det.

Kokain er et af de mest vanedannende stoffer, der findes. Og det bliver i stigende grad misbrugt i den vestlige verden.

Nu har humanbiolog Claus Løland og hans kolleger fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet sammen med et hold fra USA fundet et vidundermiddel, der ser ud til at fjerne virkningen af kokain og hjælpe folk ud af misbrug.

»Sådan et stof har kæmpestore potentialer. Folk kalder kokain for det guddommelige stof, fordi man får det så fuldstændigt vidunderligt af det. For mange mennesker er det mere psykisk vanedannende end heroin, og det er ekstremt invaliderende for folks liv,« siger psykiater og misbrugskonsulent Henrik Rindom fra Hvidovre Hospital.

Viden om depression

I dag findes der ikke nogen medicinsk behandling af kokainmisbrug, som der gør for eksempelvis heroin og alkoholmisbrug. Claus Løland har i studiet testet stoffet benztropin, som rammer de samme steder i hjernen som kokain, men som ikke selv giver nogen rusfølelse eller afhængighedstrang.

Og hvis man indtager stoffet og derefter sniffer kokain, får man ikke noget ud af kokainen.

Mens Claus Løland har testet stoffet på abeceller, har amerikanske kolleger testet benztropin på levende rotter. Forskernes opklaring af, hvordan benztropin virker på dopaminfrigivelsen i hjernen, kan måske også bruges til udviklingen af en afholdenhedspille mod amfetamin, der virker på samme måde i hjernen.

Forskningen kan også bidrage til meget mere viden om sygdomme som depression, Parkinsons og DAMP, hvor dopamin også er en af hovedingredienserne.

»Det villle virkelig være fantastisk, hvis sådan en pille kunne blive udviklet. Det særligt problematiske ved kokain er, at misbruget gennemsyrer alle samfundslag. Du ser alle fra direktører, smarte reklamefolk, folkeskolelærer til den mest usle narkoman tage det, og det er meget invaliderende for et liv. Du får ingen rysteture og diarré som abstinenser for andre stoffer, men du får en hjerne, der bilder dig ind, at det er livsnødvendigt at få stoffet, og som sætter alt til side for det,« siger Henrik Rindom,

Kokainproblem vokser

Kokain er det eneste stof, hvor forbruget er steget de senere år.

»Det er det eneste narkotikum, der bliver importeret i stigende grad. Kokain er blevet mere synligt og har et ry for at være trendy. Det er også blevet meget billigere i forhold til tidligere. Det er et stort problem,« siger Oscar Brandt Lassen, chef for afdelingen for organiseret kriminalitet ved Københavns Politi.

Claus Løland ved ikke, hvor mange år der går, før pillen muligvis er på markedet, for det afhænger af, hvor mange penge der bliver satset på at kunne teste det videre på mennesker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.