PFS Gør dine havemøbler sommerklar
Sommeren er på vej, og det betyder, at det er tid til at finde havemøblerne frem. Læs hvordan du bedst rengør og vedligeholder de forskellige materialer.

Når det lune forårs- og sommervejr rammer os, kan det være dejligt at sidde ude i haven og nyde det gode vejr. Men det betyder også, at de gamle havemøbler atter skal findes frem og rengøres.

Ifølge fagredaktøren på bygge- og boligsiden Bolius, Tine Sode, kan du nemt få havemøblerne til at se pæne ud igen med den rette behandling.

Hvad der skal til af knofedt og produkter afhænger af, om dine havemøbler er af plastik, aluminium, træ eller jern.

Selv om plastikmøblerne ikke kræver den store vedligeholdelse, kan de være svære at rengøre. Og det er især de hvide plastmøbler, som bliver angrebet af mørke pletter, forklarer Tine Sode.

- Du rengør bedst og nemmest dine plastmøbler med en blød børste og lunkent vand tilsat mild sæbe.

- Er der en plet eller noget mere genstridigt snavs, kan du blande wienerkalk og sprit til du får en grødlignende konsistens. Blandingen har en slibende og polerende effekt, forklarer hun og råder til, at man bruger handsker til de skrappe sager.

Er dine møbler lavet af aluminium eller jern, kan du glæde dig over, at de er nemme at rengøre.

Fjern jordrester, grus og snavs med en blød børste. Skyl med haveslangen, og tør efter med et viskestykke eller en klud, så møblerne ikke ruster.

Sidder der gammel rust på møblerne, eller er malingen krakeleret, kan du slibe med sandpapir eller smøre med ruststopper.

Frisk møblerne op med en ny omgang maling, så de holder længere og ser pænere ud.

Tine Sode forklarer, at det vigtigste for vedligeholdelsen er at tørre havemøblerne af med en tør klud, inden du pakker dem væk om vinteren. Så undgår du, at møblerne er fugtige og danner rust.

Også de populære træmøbler kræver en mere omhyggelig rengøring og vedligeholdelse, hvis de skal holde til flere sæsoner.

Ifølge Tine Sode rengør du bedst dine træmøbler med en trærens beregnet til træsorten.

Hvis møblerne har hakker, pletter eller andre skader, kan du sliber med fint sandpapir.

Fagredaktøren forklarer, at temperaturudsving og fugt kan få træet til at revne, hvilket gør det muligt for skimmelsvampe og alger at angribe træet.

Derfor råder hun til, at man vedligeholder og behandler træet med den rette oliering, lakering eller maling, som gør møblerne mere modstandsdygtige.

- Du skal helst oliere, lakere eller male dine havemøbler en gang om året, hvis du vil undgå, at de falmer, råder Tine Sode.

Fakta: Sådan forlænger du levetiden på dine havemøbler

- Giv dine havemøbler den rette behandling hvert forår.

- Begræns rådskader ved at stille borde og stole skråt, når du forlader dem, så regnen kan rende af.

- Både sol og regn kan skade bordpladen sommeren igennem, så beskyt bordpladen med en voksdug.

Kilde: Bolius.dk

/ritzau/FOKUS