Pessimisme i tysk erhvervsliv vinder frem
Euro-krisen får stadig flere negative virkninger på en tyske økonomi, viser Ifo-indekset.

Tysklands nøje fulgte Ifo-indeks, der er et udtryk for troen på fremtiden i erhvervslivet, viser, at der i stigende grad er pessimisme i forhold til krisen i eurozonen.

Ifo-indekset, der dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, udviklede sig svagere end ventet i juli, da det faldt til 103,3 fra 105,2 måneden før.

Det er tredje måned i træk, at indekset er faldet.

- Euro-krisen får stadig flere negative virkninger på en tyske økonomi, siger Ifo-præsident Hans-Werner Sinn.

- Klimaet i erhvervslivets produktionssektor er markant forværret, og produktionsvirksomhederne opfatter deres egen position som langt værre end i sidste måned, siger Sinn, som dog ser tegn på optimisme i detailhandlen.

Økonomer advarer om, at den økonomiske svaghed i Europa er begyndt at sprede sig fra yderområderne til Tyskland, som er motoren i Europas økonomi

Kreditvurderingsfirmaet Moody's tog tidligere på ugen det første skridt mod en nedgradering af den tyske økonomi ved at ændre vurderingen af fremtidsudsigterne fra "stabil" til "negativ".

Holland og Luxembourg, der også har topkarakterer hos det amerikanske vurderingsfirma, led samme skæbne med en nedvurdering af de økonomiske fremtidsudsigter.

Tysklands finansministerium opfatter dog stadig landet som "eurozonens stabile anker".

- Tyskland vil gøre alt, det kan sammen med dets partnere for at overvinde gældskrisen så hurtigt som muligt, hed det i en erklæring fra ministeriet kort efter Moody's nye vurderinger i denne uge.

Eurolandene har ifølge ministeriet sat gang i en række tiltag, der skal sikre en holdbar stabilisering.

- Tyskland selv er i en solid økonomisk og finansiel situation, skriver finansministeriet og tilføjer, at kapitaliseringen af banksektoren er blevet "væsentligt forbedret", og at "vækstudsigterne for den tyske økonomi er solide".

/ritzau/DPA