Per Stig: »Jeg anede det ikke?
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) fastholdt tirsdag, at han og regeringen intet kunne vide om mishandling af fanger i Afghanistan i 2002. Han kalder niveauet i oppositionens kritik for »lav«.

»Jeg har ikke nogen dårlig sag.«

Sådan lød udenrigsminister Per Stig Møllers (K) svar på endnu en omgang kritik i ’Afghanistan-sagen’ fra oppositionen i Folketingets spørgetime tirsdag - en lille uge efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) havde fået samme tur. Per Stig Møller fastholdt ligesom statsministeren, at regeringen ingen viden kunne eller burde have om risiko for tortur, da danske soldater i foråret 2002 udleverede 31 afghanske fanger til amerikanerne.

Oppositionen borede blandt andet i, at adskillige medier, både i Danmark og udlandet allerede i januar og februar 2002 bragte historier med oplysninger om, at amerikanerne torturerede fanger. Alt sammen før 22. april, hvor danske soldater udleverede fanger til amerikanerne, understregede oppositionen.

»Vi må bare konstatere, at udenrigsministeren, han læser ikke avis, og i Udenrigsministeriet, der læser man heller ikke avis. Det var det samme, som statsministeren sagde onsdag. Statsministeren læser ikke avis. Jeg synes ærlig talt, at udenrigsministeren har en rigtig dårlig sag,« sagde medlem af Udenrigsudvalget Rune Lund (EL).

Per Stig Møller kaldte niveauet i kritikken for alt for lav.

»Jeg har ikke nogen dårlig sag. Den danske regering og Danmark, de danske soldater, har overhovedet ikke været involveret i tortur. Hvad er nu det igen for en påstand? Jeg synes, niveauet er for lavt, undskyld.«

Udenrigsministeren brugte samtidig lejligheden til at give igen til oppositionen og ikke mindst Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft, som har kritiseret regeringen for bevidst at have overset advarselssignalerne.

»Men det forudsætter jo, hr. Mogens Lykketoft, at vi begge to skulle have vidst det. Jeg anede det ikke, og jeg forstår på alle hr. Mogens Lykketofts udtalelser, at han egentlig godt vidste det. Så synes jeg, han skulle have sagt det til mig,« sagde Per Stig Møller.