Per Stig har mistet tilliden til USA
Den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) har mistet tilliden til USA på grund af torturskandaler. Han foreslår en strammere aftale om fangeudveksling med USA

Der har efterhånden været så mange tilfælde af tortur af fanger i amerikansk varetægt, at udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at den danske regering ikke længere kan have fuld tillid til USA. Det fastslår han i et interview med Nyhedsbureauet DNY.
Udmeldingen kommer efter afsløringen af, at amerikanske forhørsledere under ed har fortalt om sy­stematisk mishandlede afghanske fanger i 2002, som beskrevet i Politiken fredag.

Har den danske regering sta­dig fuld tillid til den amerikanske?
»Nej altså, med alle de tilfælde (af fangemishandling, red.) så vil jeg da tro, at for­svarsministeren vil lave en aftale om en fangeudveks­ling, som vi blandt andet har med andre lande. Altså, at man sikrer sig, at de får en fair og ordentlig behand­ling,« lyder opfordringen fra Per Stig Møller.

Den seneste afsløring af fangemishandling kommer efter lignende skandaler i både Irak og Afghanistan, hvor danske soldater er udstationerede. For Per Stig Møller er grænsen ved at være nået:
»Jeg er da skuffet over, at der har været så mange tilfælde, som efterhånden er kommet frem, af nedværdigende og forkert behandling af fanger, der er i amerikansk varetægt,« siger han og tilføjer:
»Der er kun det positive at sige midt i al elendigheden, at amerikanerne også retsforfølger de soldater, som er gået over stregen.«

Udenrigsministerens udmelding markerer et dansk kursskifte over for USA, mener lektor i international politik ved Aarhus Universitet Tonny Brems Knudsen.
»Vi har hidtil stået last og brast med USA, men udenrigsministerens udmelding markerer en drejning væk fra den kurs,« siger han.

Forsvarsminister Søren Gade (V) kan dog ikke tilslutte sig udenrigsmini­sterens manglende tillid.
»Jeg har ikke mistet tilliden til amerikanerne, men hvis vi skulle i mission med amerikanerne igen, så skulle vi have en aftale (om fangeudveksling, red.).«